Skip naar content

Alliances for Innovation - sectorale samenwerkingen

Partnerschappen voor sectorale samenwerking zijn onderdeel van de actie 'Alliances for Innovation', een centrale actie van Erasmus+. De Europese Commissie beheert deze acties via het Europees Uitvoerend Agentschap onderwijs en cultuur (EACEA) in Brussel. 

Partnerschappen voor sectorale samenwerking op het gebied van vaardigheden hebben als doel om tekorten in vaardigheden op de arbeidsmarkt (skills gaps) aan te pakken die de groei, innovatie en het concurrentievermogen in specifieke sectoren of gebieden belemmeren, waarbij zowel moet worden gekeken naar ingrepen op de korte termijn als strategieën op de lange termijn.

Deze partnerschappen zullen worden uitgevoerd in de 14 industriële ecosystemen die zijn geïdentificeerd in de nieuwe industriestrategie voor Europa.

De impact

Partnerschappen voor innovatie zijn verankerd in strategische en duurzame samenwerkingsverbanden tussen het middelbaar beroepsonderwijs, het hoger onderwijs en het bedrijfsleven, die samenwerken om de innovatiecapaciteit van Europa te stimuleren. Zij zullen de synergiën tussen beide onderwijsgebieden aanzienlijk versterken om innovatie, nieuwe vaardigheden, initiatief en de ondernemersgeest te stimuleren.

Laat je inspireren

Om je een idee te geven van de mogelijkheden binnen deze actie, interviewden we David Crombie. Hij is projectcoördinator van project CYANOTYPES, een blueprint-project dat in 2022 geselecteerd is door de Europese Commissie. Vind meer voorbeelden van alle afgeronde en lopende projecten op het Project Results Platform van de Europese Commissie.

Meer weten over deze actie?

  • Alle informatie over deelname en de eisen rondom de samenstelling van het consortium zijn te vinden in de officiële programmagids van Erasmus+.
  • Bekijk de opname terug van een eerdere informatiesessie, en vind een FAQ en toolkit.

Dien je aanvraag in voor Call 2024

Onderwijsinstellingen kunnen voor deze centrale actie een aanvraag indienen bij het Europees Uitvoerend Agentschap onderwijs en cultuur (EACEA). De deadline voor Call 2024 is 7 maart 2024, 17.00 CET.

Het laatste nieuws

Wil je weten wat er gebeurt rond partnerschappen voor innovatie? Vind hier de laatste nieuwsberichten.