Skip naar content
Subnavigatie

DiscoverEU Inclusie

Alle jongeren van 18 tot en met 20 jaar moeten de kans hebben om met de trein door Europa te reizen. Oók als ze uit een achterstandssituatie komen en daarom niet zo vanzelfsprekend zelfstandig reizen. Voor hen is er DiscoverEU Inclusie: een subsidiemogelijkheid waarmee zij (reis)ondersteuning ontvangen. Organisaties en informele groepen jongeren kunnen subsidie voor een project aanvragen waarmee deze ondersteuning mogelijk wordt. Samen met de jongere(n) geef je de DiscoverEU-reis vorm en creëer je een waardevolle leerervaring. 

Wat is DiscoverEU Inclusie?

DiscoverEU Inclusie maakt (reis)ondersteuning voor jongeren uit achterstandssituaties mogelijk. Zij doen minder snel mee met de reguliere actie van DiscoverEU, waarbij ze een gratis reispas kunnen winnen om maximaal dertig dagen per trein door Europa te reizen.  

Met DiscoverEU Inclusie reikt de Europese Commissie deze groep niet alleen subsidie aan voor de reispassen en een dagvergoeding voor jongeren en begeleiders. Ze stelt ook extra subsidie beschikbaar om te kunnen voorzien in extra ondersteuningsbehoeften (inclusieondersteuning). Denk aan: het aanschaffen van noodzakelijke reisartikelen, het inhuren van een tolk voor een dove jongere, aangepaste accommodatie voor een jongere met een fysieke beperking of één-op-één-begeleiding voor een jongere met autisme. Zo kunnen ook jongeren uit achterstandssituaties duurzaam door Europa reizen – alleen of in een kleine groep, en met of zonder begeleiding.

Wat is het doel van DiscoverEU Inclusie?

Net als met de reguliere actie staat DiscoverEU Inclusie in het teken van ‘leren door te ontdekken’. Deelnemers geven hun eigen reis vorm met passende begeleiding. Hun behoeften staan daarbij centraal. DiscoverEU Inclusie moedigt de jongeren aan om buiten hun eigen comfortzone te treden en hun horizon te verbreden. Ze doen een unieke niet-formele leerervaring op waarin ze waardevolle competenties, vaardigheden en talenten kunnen ontwikkelen. Zo leren zij Europa en hun Europese identiteit beter kennen. 
 
De Europese Commissie heeft als doel dat DiscoverEU-deelnemers hun grenzen verleggen en leren door te ontdekken. Dit betekent onder meer het volgende: 

  • De jongeren ontwikkelen waardevolle competenties en vaardigheden. Daarnaast komen ze erachter wat ze al weten en kunnen. Ze leren dus meer over zichzelf.  
  • Ze maken op een laagdrempelige manier kennis met de culturen, geschiedenis en veelzijdigheid van Europa.  
  • De jongeren ontmoeten mensen uit andere culturen. Ze leren van en met hen, sluiten vriendschappen en ontdekken of versterken zo hun Europese identiteit.
  • Ze verbreden hun horizon voor hun toekomst. Ze maken kennis met verschillende mogelijkheden in Nederland en binnen Europa om een eigen project op te starten, te studeren, zich vrijwillig in te zetten of te werken.

Specifiek voor DiscoverEU Inclusie gaat het om:

  • Het bereiken van jongeren uit achterstandssituaties die zich niet uit zichzelf zouden aanmelden.  
  • Obstakels wegnemen die deze jongeren tegenhouden om deel te nemen aan DiscoverEU.  
  • Het bieden van de nodige ondersteuning, passend bij hun behoeften, zodat zij kunnen reizen.  
  • Deze jongeren stimuleren om competenties en vaardigheden te ontwikkelen. 

Voor wie is deze subsidie bedoeld?

Deze subsidie is bedoeld voor jongeren van 18 tot en met 20 jaar* uit achterstandssituaties, voor wie het niet vanzelfsprekend is (zelfstandig) te reizen, te horen over acties als DiscoverEU en zich hiervoor aan te melden. Dat dit een uitdaging voor hen is, kan diverse oorzaken hebben: van sociale omstandigheden en een fysieke of mentale beperking tot leermoeilijkheden of complexe (multi)problematiek. Discover Inclusie biedt hen de (financiële) ondersteuning om maximaal dertig dagen door Europa te reizen – alleen of in een kleine groep van maximaal vijf jongeren, en met of zonder begeleiding. Zo zijn er ook mogelijkheden voor aangepast vervoer.  

* = Jongeren moeten 18 jaar zijn op de startdatum van het project. Per aanvraagronde is er een bepaalde periode waarin je project moet starten (zie de Programmagids). Zorg ervoor dat je een startdatum kiest waarop je zeker weet dat de deelnemer(s) 18 jaar is/zijn.  

Ook jongeren in de overzeese gebieden van het Koninkrijk der Nederlanden kunnen deelnemen aan DiscoverEU Inclusie. De aanvrager kan een bijdrage voor reiskosten aanvragen om de reis naar het Europese vasteland te bekostigen.  

Wie kan deze subsidie aanvragen?

  • Een (informele) groep van minstens vier jongeren, van wie één iemand 18 jaar of ouder is en optreedt als vertegenwoordiger van de groep.  
  • Een non-profitorganisatie, vereniging, ngo, overheidsinstantie, sociale onderneming of winstgevende instelling die actief is op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
  • De aanvrager moet gevestigd zijn in één van de EU-lidstaten of andere landen aangesloten zijn bij het programma van Erasmus+.  

Waar moet je project aan voldoen?

Om gebruik te kunnen maken van DiscoverEU Inclusie, moeten aanvragers voldoen aan de volgende voorwaarden:  

  • Je vraagt de subsidie aan voordat de deadline verstreken is. De deadlines zijn te vinden op deze pagina van Erasmus+.  
  • De deelnemers zijn 18 jaar op de startdatum van het project.  
  • De deelnemers zijn woonachtig in hetzelfde land als waar de aanvrager is gevestigd.  
  • Je kunt per reis voor minimaal 1 en maximaal 5 jongeren subsidie aanvragen, hun eventuele begeleider(s) niet meegerekend. Een project kan uit meerdere reizen bestaan.    
  • De reis, inclusief voorbereiding, is vrijwillig voor de deelnemers en vindt buiten schooltijd plaats (‘niet-formele leermethoden’).  
  • De jongeren reizen met (voornamelijk) de trein door minimaal twee Europese landen, inclusief het land van vertrek.  
  • De jongeren reizen minstens één dag en hoogstens dertig dagen, exclusief voorbereiding en follow-up.  
  • De reis is onderdeel van een project dat minimaal 3 en maximaal 24 maanden duurt.   
  • Dit project omvat naast de reis ook de planning, de praktische voorbereiding, de begeleiding en de follow-up.  
  • Je betrekt de deelnemers bij elk van de projectonderdelen: vanaf de het ontstaan van het projectidee tot het verspreiden van de resultaten na afloop.  
  • Je ondersteunt de deelnemers bij het in kaart brengen van hun eigen leerproces en het reflecteren daarop.  
  • Je ontwerpt het project op een milieubewuste manier, waarbij je kiest voor duurzame vormen van transport. 

Let op

  • DiscoverEU Inclusie is een subsidielijn van de Europese Commissie en is aan te vragen via het programma Erasmus+ Jeugd. Het Nationaal Agentschap Erasmus+ Jeugd organiseert zelf geen reizen voor jongeren.  
  • Je project moet voldoen aan de Erasmus+ Youth Quality Standards om de juiste kwaliteit te hebben.    
  • Je krijgt geen subsidie voor academische studiereizen, uitwisselingsactiviteiten met winstoogmerk, (concert)tournees, statutaire vergaderingen of door volwassenen gegeven opleidingscursussen voor jongeren. 

Vraag om feedback!

Heb je niet eerder een aanvraag ingediend voor DiscoverEU Inclusie? Of vraag je voor het eerst subsidie aan binnen de subsidielijn DiscoverEU Inclusie? Dan kun je van Erasmus+ Jeugd feedback krijgen op je conceptaanvraag. Dit kan tot uiterlijk drie weken voor de eerstvolgende deadline. 

Zo werkt het

  • Vul het formulier voor je subsidieaanvraag zo volledig mogelijk in.
  • Maak er een pdf van.
  • Stuur die pdf per e-mail naar erasmusplus@nji.nl en vraag om feedback.
  • Stuur ook het programma mee van je project.
  • Dien je subsidieaanvraag nog niet online in! Wacht eerst op de feedback. 

Je krijgt per e-mail feedback op je conceptaanvraag. Erasmus+ Jeugd behandelt feedbackaanvragen op volgorde van binnenkomst. 

Meer weten?

Georgette Veerhuis kan je er alles over vertellen