Skip naar content

Mobiliteit

middelbaar beroepsonderwijs

Subnavigatie

Internationale ervaring brengt je verder

De mobiliteitsprojecten van Erasmus+ bieden onderwijsprofessionals en studenten in het middelbaar beroepsonderwijs de kans om nieuwe kennis en vaardigheden in het buitenland op te doen.

Mobiliteit van onderwijsprofessionals

Het is belangrijk om je als professional in het onderwijs te blijven ontwikkelen. Professionalisering van stafmedewerkers brengt een onderwijsinstelling verder. Daarom kun je als onderwijsprofessional met Erasmus+ in het buitenland nieuwe vaardigheden opdoen:

  • Geef les in het buitenland 
  • Volg een training 
  • Loop met een collega mee (job shadowing)
  • Maak kennis met nieuwe leermethoden

Mobiliteit van studenten

Erasmus+ maakt het ook voor studenten mogelijk om een tijdje te studeren of stage te lopen in het buitenland. Met Erasmus+ zullen jouw studenten:

  • Een nieuwe taal leren
  • Kennismaken met een andere cultuur
  • Meer zelfvertrouwen krijgen

Internationale projecten van Erasmus+ bevorderen bovendien Europees burgerschap bij jongeren. Door elkaar te leren kennen (óók via bijvoorbeeld eTwinning) ontstaan er nieuwe vriendschappen en een Europees gemeenschapsgevoel.

Overweeg je een eerste project Erasmus+?

Studenten en onderwijsprofessionals kunnen niet als individu een aanvraag indienen, maar maken via de aan het programma deelnemende organisatie gebruik van de door Erasmus+ gefinancierde mogelijkheden.

Organisaties krijgen met Erasmus+ de mogelijkheid om verschillende activiteiten (zoals korte uitwisselingen) te organiseren voor studenten en onderwijspersoneel. Dit kan middels een mobiliteitsproject met korte duur (6-12 maanden). Dit type projecten is de beste keuze voor zowel organisaties die Erasmus+ voor het eerst uitproberen als organisaties die een beperkt aantal activiteiten willen organiseren.

Het is ook mogelijk om projecten aan te vragen voor een langere periode, van 12 tot 24 maanden. Hierdoor kunnen meerdere bezoeken aan andere landen worden gepland. Organisaties die voor een langere periode internationale activiteiten willen organiseren, kunnen hiervoor een Erasmus Accreditatie aanvragen.

Organisaties die steun van Erasmus+ ontvangen bieden op inclusieve wijze mobiliteitsmogelijkheden aan deelnemers van alle achtergronden. Voor deelnemers met een functiebeperking of met een sociale of economische achterstand zijn bovendien extra middelen beschikbaar om deelname aan internationale activiteiten mogelijk te maken.

Erasmus+ vergroot je wereld

Voor alle deelnemers biedt Erasmus+ kansen om een ander Europees land te leren kennen en in contact te komen met andere Europese scholen, organisaties en beleidsmakers. 

Wil je je jouw organisatie een Europese impuls geven? Vraag dan subsidie aan voor een internationaal project!