Skip naar content

Aanvragen

volwasseneneducatie

Budget Erasmus+ O&T 2024

De budgetten voor subsidieaanvragen voor Erasmus+ Onderwijs & Training voor de actielijnen KA1 en KA2 zijn bekend voor Call 2024.

Programmagids

In de Erasmus+ Programmagids van de Europese Commissie staan alle subsidiemogelijkheden en voorwaarden uitgebreid omschreven.

Aanvraagformulieren Erasmus+

De aanvraagformulieren worden door de Europese Commissie online gepubliceerd, tijdig voor de deadlines.

Subnavigatie

Subsidie aanvragen bij Erasmus+

Bij Erasmus+ kun je subsidie aanvragen voor diverse internationale projecten die impact hebben op de volwasseneneducatie in binnen- en buitenland.

Heb je de subsidiemogelijkheden bekekende Erasmus+ Subsidiewijzer geraadpleegd en weet je welk type subsidie je wilt aanvragen? Dan ben je klaar om een aanvraag in te dienen! 

Bekijk het stappenplan voor een subsidieaanvraag:

De medewerkers van het Nationaal Agentschap Erasmus+ helpen je graag bij elke stap van je subsidieaanvraag!

Alle informatie over voorwaarden, mogelijkheden, regelgeving en tips voor de opzet van je project komen tijdens onze informatiebijeenkomsten voorbij. Bekijk de agenda of meld je aan voor de nieuwsbrief van Erasmus+ voor een overzicht van aankomende (online) events. 

Bekijk aankomende evenementen
  • Controleer deadlines en algemene voorwaarden, en plan voldoende tijd in voor je subsidieaanvraag

Controleer de deadline van de subsidieaanvraag. Het indienen van je projectaanvraag doe je via een online aanvraagformulier (zie de Technische instructie verderop in dit stappenplan). Begin op tijd met het aanmaken van een account, bereid je aanvraag goed voor, en neem voldoende tijd voor het correct invullen van het online aanvraagformulier. 

  • Rechtspersoon

Een subsidie van Erasmus+ kan alleen aangevraagd worden door een rechtspersoon (juridische entiteit). Weet je niet zeker of je als projectaanvrager kunt meedoen aan het subsidieprogramma Erasmus+? Raadpleeg de criteria in de Erasmus+ Programmagids.

  • Inhoudelijke en financiële criteria

Voor je een aanvraag voor Europese subsidie indient, is het belangrijk dat je nagaat of het project voldoet aan de criteria van het programma Erasmus+. Raadpleeg de Erasmus+ Programmagids en controleer of jouw projectaanvraag inhoudelijk en financieel aan onze criteria voldoet. Raadpleeg ook onze voor meer informatie. Je vindt de protocollen onder documenten.

Naar de Erasmus+ Programmagids

Lees deze tips voor het formuleren van je projectidee:

  • Creëer draagvlak

Zorg ervoor dat het projectidee aansluit bij het (internationaliserings)beleid van je eigen instelling of organisatie.

  • Beleidsrijke invulling

Houd voor een beleidsrijke invulling van je project rekening met de prioriteiten van het programma Erasmus+.

  • Stuur op het bereiken van impact

Zorg ervoor dat je weet welke impact je met je project wilt bereiken. Aan welke (grotere) ontwikkeling of verandering voor je doelgroep wil je bijdragen? Het Nationaal Agentschap Erasmus+ heeft een Impacttool ontwikkeld die helpt om de impact van projecten op voorhand scherp te krijgen.

Raadpleeg de Impacttool Erasmus+
  • Ga op zoek naar geschikte projectpartners

In een projectaanvraag moet ingevuld worden naar welke organisatie(s) je wilt afreizen. Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen met het zoeken van geschikte partnerscholen, -organisaties en -instituten in het buitenland. 

Geschikte projectpartners (in een bepaald land of met betrekking tot een bepaald thema) vind je bijvoorbeeld via EU Partner Search, het Erasmus+ Project Results Platform, de EPALE-partnerzoekfunctie of LinkedIn - maar ook door het bijwonen van internationale conferenties, trainingen of Europese contactseminars (Training and Cooperation Activities). Kijk ook hiervoor in onze agenda!

  • Maak goede samenwerkingsafspraken met je projectpartners

Of je nou op cursus, job shadowing of uitwisseling gaat, het is altijd belangrijk om goed met je projectpartners de plannen af te stemmen. Bespreek vooraf de doelen, rollen, expertise en taken om een samenwerking zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Bekijk aankomende events

Het indienen van je projectaanvraag doe je online via een actielijn-specifiek aanvraagformulier. De Europese Commissie zet de aanvraagformulieren Erasmus+ online, tijdig voor de deadline (zie de Technische instructie verderop in dit stappenplan). De procedure voor subsidieaanvragen verschilt per actielijn en per activiteit. 

Lees deze tips voor de definitieve opzet van je project:

  • Maak gebruik van onze ondersteunende documenten

Let goed op dat de onderdelen van je project in lijn zijn met de mogelijkheden van de door jou gekozen actielijn. Gebruik onze ondersteuning in de vorm van documenten voor een correcte aanvraag.

  • Ontvang advies over je projectidee

Het Nationaal Agentschap Erasmus+ staat altijd voor je klaar! Neem bij vragen contact met ons op, of vraag een adviesgesprek over je projectidee aan.

We verzoeken je voorafgaand aan het adviesgesprek het projectopzetformulier alvast in te vullen.

Plan een adviesgesprek in

Ben je klaar voor de definitieve aanvraag? Raadpleeg dan de technische instructie voor projectaanvragers.

Let op: het indienen van je projectaanvraag doe je online via een actielijn-specifiek aanvraagformulier. De procedure voor subsidieaanvragen verschilt per actielijn en per activiteit. 

Naar de technische instructie voor projectaanvragers

Heb je de vorige stappen doorlopen, en is je subsidieaanvraag klaar om ingediend te worden?

Wacht niet tot het laatste moment met je aanvraag indienen: de deadlines zijn zeer strikt. 

Bekijk alle deadlines

Als de subsidieaanvraag van je organisatie wordt goedgekeurd, kun je hierna officieel van start met de uitvoering van je project Erasmus+!

Meer informatie

Ga je als geaccrediteerde organisatie een mobiliteitsproject KA121 aanvragen? In deze video vertellen we je meer over het toekenningsproces.

Meer weten?

Voor vragen, neem contact met ons op via