Skip naar content

Vergroot je wereld met Erasmus+

Wil je jezelf en jouw organisatie een Europese impuls geven? Vraag dan subsidie aan voor een internationaal project!

Samen tegen eenzaamheid met Erasmus+

HVO-Querido neemt deel aan het Erasmus+ project 'Restoring dreams to tackle loneliness', waarmee zeven Europese landen aandacht vragen voor het thema eenzaamheid. Wat deze samenwerking tot nu toe heeft opgeleverd ? Dat lees je hier.

Volwasseneneducatie

Taboe op eenzaamheid

Wist je dat meer dan 46% van de mensen zich wel eens eenzaam voelt en meer dan 13% zelfs extreem eenzaam is? Het probleem is dat eenzaamheid in veel landen als een taboe wordt gezien.

Daarnaast zijn hulpverleners gewend om oplossingsgericht te werken en is er geen gemakkelijke manier om het probleem van eenzaamheid op te lossen. Het vraagt ​​om zorg op maat. Niet alles zal voor iedereen werken, welke instrumenten je ook gebruikt. Bovendien kan niet iedereen een oplossing vinden voor hun eenzaamheid. Dit alles maakt het moeilijk om eenzaamheid te bestrijden, maar het is het zeker waard!

Verbetering van methodologie door Europese samenwerking

Om eenzaamheid niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen tegen te gaan, nam de Nederlandse organisatie HVO-Querido het initiatief voor het Europese project tegen eenzaamheid: 'Restoring dreams to tackle loneliness'. Met financiële steun van Erasmus+ hebben zorgverleners uit verschillende landen – Tsjechië, Hongarije, Frankrijk, België, Macedonië en Spanje – de handen ineengeslagen.

Tessa Hamers van HVO-Querido over deze samenwerking: “Er is specifiek gebruik gemaakt van een ​​Erasmus+ KA2 Strategisch Partnerschap, welke ons de kans bood om op internationaal niveau samen te werken aan innovatieve methoden en hulpmiddelen om maatschappelijk werkers (volwassenen) op te leiden met competenties die nodig zijn om eenzaamheid te overwinnen, op emotioneel en sociaal vlak.”

Met Erasmus+ konden we internationaal samenwerken aan innovatieve methoden om maatschappelijk werkers op te leiden om eenzaamheid te overwinnen. Tessa Hamers, HVO-Querido

"Restoring Dreams To Tackle Loneliness"

De deelnemende landen hebben samen een trainingsprogramma opgesteld welke bestaat uit vijf modules, waarin een tools en benaderingen voorbijkomen die bij verschillende situaties gebruikt kunnen worden. Het doel van dit programma? Mensen informeren over het onderwerp eenzaamheid, het creëren van bewustwording en het doorbreken van het taboe rondom dit onderwerp.

Ook is er een website ontwikkeld waarop zorgverleners uit de deelnemende landen ervaringen, handvatten en mogelijke oplossingen voor eenzaamheid met elkaar uitwisselen:

Bekijk de projectvideo:

volwasseneneducatie eenzaamheid

Vervolgproject: Social Inclusion Through Community Living

Voor het ontwikkelen van het trainingsprogramma hebben de deelnemende organisaties ook onderzoek gedaan naar de mate van eenzaamheid bij hun cliënten, evenals de vaardigheden van de maatschappelijk werkers.

Met de nieuwe subsidie van Erasmus+ kunnen wij ons concentreren op Social Inclusion Through Community Living. Tessa Hamers, HVO-Querido

Eén van de uitkomsten om eenzaamheid tegen te gaan, is dat men zich niet alleen moet richten op de hulpverlener of de cliënt, maar ook op de samenleving en het netwerk van de cliënt. Tessa Hammert: “Zonder hen kan eenzaamheid niet worden verholpen. Daarom hebben we nieuwe een subsidie gekregen van Erasmus+, zodat we ons kunnen concentreren op Social Inclusion Through Community Living.”

 

Ook benieuwd wat Erasmus+ voor jouw project binnen de volwasseneneducatie kan betekenen?