"Het benutten van de juiste interne middelen en contacten kan echt het verschil maken"
Ontwikkel een masterprogramma met Erasmus Mundus Design Measures
Erasmus Mundus is één van de centrale acties van het programma Erasmus+. Het bestaat uit twee onderdelen: Design Measures en Joint Masters. Maar wat kan je precies binnen deze actie en waar moet je aan denken voor een succesvolle subsidieaanvraag? Wij interviewden Maartje de Meulder (Hogeschool Utrecht) over Master Applied Deaf Studies (MADS), een lopend project van Erasmus+ onder Erasmus Mundus Design Measures. Een bijzonder project ook. Alle betrokken academici in het project zijn namelijk doof, waardoor dit het grootste door doven geleide academische consortium ooit is.
Wat houdt het project MADS precies in?
Maartje: “Het MADS-project brengt zeven universiteiten uit Europa en het Verenigd Koninkrijk samen met als doel een nieuw internationaal masterprogramma op te zetten. Onderdeel van het project is een behoefteanalyse onder potentiële studenten en organisaties in het werkveld, met als uiteindelijke doel curriculumontwikkeling.
We hopen met MADS de kloof te dichten tussen Deaf Studies onderzoek en de toepassing hiervan in de beroepspraktijk en het onderwijs. De bedoeling is dat MADS studenten uitrust met vaardigheden voor de professionele praktijk, zodat onderzoekresultaten bijdragen aan oplossingen in de echte wereld. We hopen met MADS ook de beschikbare onderwijsmogelijkheden voor Deaf Studies op master niveau te vergroten. Want ondanks de significante vooruitgang op vlak van onderzoek, is er geen overeenkomstige groei in onderwijsprogramma's. Als laatste hopen we de toegang voor doven en slechthorenden tot programma’s in Deaf Studies te vergroten.”
Hoe helpt Erasmus+?
Maartje: “Het programma Erasmus+ is voor de Hogeschool Utrecht (HU) een belangrijke drijver voor sterke partnerschappen. Het programma stelt ons in staat op verschillende wijzen kennis en ervaring uit te wisselen en zo hebben we inmiddels een groot netwerk opgebouwd, met partners binnen en buiten Europa. Het MADS-project is hiervan een goed voorbeeld. Dit project is ook een goede opstart voor bredere integraties door het opzetten van gezamenlijke opleidingstrajecten en speelt op die manier een rol als model voor andere initiatieven binnen de HU.”
Heb je tips voor de aanvraagprocedure?
Maartje: “Het aanvraagproces zelf is niet zo heel ingewikkeld, maar het is uiteraard belangrijk dat je voldoende tijd uittrekt voor het schrijven van de aanvraag en het afstemmen met het consortium. Voor het verloop van het project vond ik het zelf twee dingen cruciaal. Ten eerste een goed consortium, dat is essentieel voor het goede verloop van het project. Je hebt uiteindelijk maar 15 maanden dus je moet snel kunnen schakelen en samen beslissingen kunnen nemen. Ten tweede is het belangrijk om binnen je eigen instelling de juiste personen te kennen die kunnen en moeten helpen tijdens de loop van het project. Mensen op afdelingen zoals internationalisering, EU-subsidies, Marketing & Communicatie, Onderwijs & Onderzoek, enzovoort. Het kostte soms wat tijd om bij de juiste persoon terecht te komen. Dat had ik aanvankelijk onderschat. Het benutten van de juiste interne middelen en contacten kan echt het verschil maken.”
Meer weten over Erasmus Mundus?
Wil je meer weten over de centrale actie ‘Erasmus Mundus’? Bekijk dan onze vernieuwde webpagina’s over deze actie of ga naar de website van de Europese Commissie.