Skip naar content

De + van Salim Belmoussa

‘Laat je niet tegenhouden door angsten’

Salim Belmoussa (25) uit Den Haag studeert rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Toen hij een half jaar oud was, bleek dat hij een progressieve spierziekte heeft. Bepaalde dingen in zijn leven zouden anders gaan dan bij anderen. “Je went eraan en stelt je leven erop in”, zegt hij daar zelf over. Zijn spierziekte weerhield hem er in ieder geval niet van om naar Rome te gaan om studeren aan de LUISS.

Hoger onderwijs

Kijk hier naar zijn verhaal (Nederlands):

Watch his story (English):

Salim vond zijn studietijd in Rome een ‘supervette ervaring’. “Er komt bij mij natuurlijk wat meer bij kijken, maar dat was juist een fantastische uitdaging”, vertelt hij. “Omdat je vaak hoort dat je het niet kan. En ik houd ervan om te bewijzen dat ik het wel kan.” Vriend Thomas vindt het mooi om te zien hoe Salim omgaat met zijn beperking. “Heel veel mensen doen het niet omdat ze het überhaupt al een beetje gek vinden in het buitenland, met andere mensen. En hij doet het gewoon. Ik vond dat supervet."

Salim is te spreken over de hulp die hij heeft gekregen. “Erasmus+ heeft mij geholpen bij een hoop dingen, ook vanuit de universiteit”, vertelt hij. “Ze hebben geholpen met het bedenken van oplossingen en bij de begroting. We hebben het allemaal rond kunnen krijgen en de begeleiding was heel fijn daarbij.” 

Voorbereiding is alles, maar Salim heeft gemerkt dat je sommige dingen niet voor kunt zijn. “Ik zag zelf ook veel beren op de weg. Het is een uitdaging. Het is soms waarschijnlijk angstig. Tegelijkertijd zijn die beren niet altijd even hard. Soms zijn het knuffelberen en kun je er prima tegenop botsen. Je kunt er ook vaak nog omheen slalommen.”

Hij heeft een duidelijk advies: “Ga de uitdaging aan. Laat je niet tegenhouden door angsten. Kies voor iets vreemds en ga niet voor het veilige, of voor hetgeen dat in de buurt is. Laat het gewoon lekker over je heen komen. Negatieve ervaringen zijn ook ervaringen. Daar hoef je niet altijd bang voor te zijn.”