Skip naar content

Erasmus+ en Caribisch Nederland

Erasmus+ & het Caribisch deel van het Koninkrijk

Wil je nieuwe kennis en inspiratie opdoen bij Europese onderwijsinstellingen? Ook organisaties uit het Caribisch deel van het Koninkrijk kunnen subsidieaanvragen indienen bij Erasmus+!

"Erasmus+ opent de blik naar Europa"

Het programma Erasmus+ maakt het mogelijk voor studenten van de Universiteit van Curaçao (UoC) om een semester naar een Europese partnerinstelling te gaan, voor een studie of een internationale stage.

Hoger onderwijs

Elica Ras-Fullinck, manager Student Affairs & International Office van de UoC: "Een Erasmus+ ervaring levert een positieve bijdrage aan de ontwikkeling van onze studenten: je ziet de groei na een half jaar studie of stage in het buitenland, als ze vol verhalen en nieuwe ervaringen terugkeren. Er is een wereld voor ze open gegaan. We zijn vaak gefocust op Nederland, maar Erasmus+ opent voor onze studenten ook echt de bredere blik naar Europa."

Internationale ervaringen voor studenten én staf

De Universiteit van Curaçao vroeg voor het eerst de Erasmus Charter for Higher Education aan in 2014 - hogeronderwijsinstellingen hebben een ECHE nodig om deel te kunnen nemen aan het programma Erasmus+. Vanaf 2016 gingen de eerste studenten van de Lerarenopleiding Talen met Erasmus+ naar België op uitwisseling. Elica legt uit: "België is vlakbij Nederland, en biedt veel opleidingen in het Nederlands en in het Engels - de taal is daar een groot voordeel".

Naast België, is Spanje de laatste jaren ook erg populair als uitwisselingsbestemming.

Elica: "Veel van onze studenten beheersen de Spaanse taal, waardoor ze in het dagelijkse leven goed kunnen meedraaien als zij een half jaar in Spanje op uitwisseling zijn. Bovendien zijn minorcolleges daar vaak ook in het Engels te volgen."

Hoewel de focus ligt op studentenmobiliteit, zijn er ook stafmedewerkers met steun van Erasmus+ op job shadowing bij Europese partnerinstituten geweest. Elica volgde zelf op Sicilië speciaal voor charterhouders een training voor het managen van Europese fondsen, van subsidieaanvraag tot projectadministratie. Elica: "Wat ik daar heb geleerd, is voor mij nog dagelijks van toepassing!"

Informatiebijeenkomsten en vlogs voor middelbare scholieren

De afgelopen twee jaar geeft de Universiteit van Curaçao ook voorlichtingsbijeenkomsten op middelbare scholen over de mogelijkheden van het programma Erasmus+. Elica: "Het is belangrijk dat scholieren weten dat er van alles mogelijk is op het gebied van internationalisering, terwijl je op Curaçao studeert."

Momenteel zijn er vier UoC-studenten in Spanje op uitwisseling. Een van de opdrachten aan de studenten is, dat zij over hun periode in het buitenland een vlog zullen maken voor social media. Elica: "Laat ons op het eiland zien, hoe het is om een semester in Europa te studeren of stage te lopen!"

Online informatiesessies EU Funds Week 2021

Werk je als docent voor een onderwijsinstelling in het Caribisch deel van het Koninkrijk, en wil je ook een Europees project starten? Meld je dan aan voor de EU Funds Week van EU Desk Curaçao!