Skip naar content

Het begin van Maaike van der Horst

Lanceringsevent Let’s begin!

Op 22 juni 2021 lanceren we vol trots het nieuwe programma Erasmus+!

‘Erasmus+ heeft een vlammetje aangewakkerd’

Maaike van der Horst (24) ging drie jaar geleden op uitwisseling in Brno, Tsjechië. De ervaring heeft haar erg geholpen op persoonlijk en professioneel vlak. Ze is nu secretaris/vicevoorzitter bij ESN Twente en beleidsadviseur voor andere internationale verenigingen binnen Universiteit Twente.

Hoger onderwijs

Wat heb je gedaan?

Tijdens mijn bachelor-studie in Utrecht kreeg ik vanuit de universiteit voorlichting over de mogelijkheid om een half jaar naar het buitenland te gaan. Ik hoorde toen ook verhalen van andere studenten en daar werd ik enthousiast van. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in reizen om meer van de wereld te zien. Eerder heb ik gedacht aan een tussenjaar maar vanwege het leenstelsel heb ik dat toen niet gedaan. Erasmus+ was een mooie kans om toch mijn blik te verbreden.

Ik wilde graag in Europa blijven, want ik vind dat een prachtig continent waar je veel verschillende dingen kunt zien. Ook financieel is het prettig, helemaal met de financiële steun vanuit Erasmus+. Dat helpt om dit te kunnen doen. Tsjechië leek me een mooi land. Het ligt centraal in Europa en Brno is een vrij kleine stad met veel internationale studenten. We spraken daar allemaal Engels.

Hoe was het?

Het was fantastisch. Ik heb er prachtige herinneringen aan en zou iedereen aanraden om zoiets te doen. Je wordt op jezelf aangewezen en het is altijd een gok. Online kun je veel vinden, maar je weet niet hoe het in het echt is. Gelukkig kom je terecht in een hechte community met andere internationale studenten. Het is een groot avontuur. Eng aan de ene kant, maar aan de andere kant een warm bad. Er wordt echt naar je omgekeken en je zit in een omgeving waar je nieuwe dingen kunt proberen en jezelf kunt ontwikkelen.

Wat heeft het gestart?

Mijn huisgenoot uit Sao Paolo en ik zijn nog steeds goede vrienden. Tijdens zo’n uitwisseling sluit je vriendschappen voor het leven. Het is ook goed voor je portfolio omdat je dingen moet doen die je eng vindt en als je merkt dat je het kan, word je daar zelfverzekerder van. Het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling. Met Erasmus+ verbreed je je blik op de wereld en kijk op jezelf. Je ziet wat er mogelijk is voor jezelf en wat er mogelijk is voor de wereld.

Wat heb je erna gedaan?

Na mijn bachelor heb ik alsnog twee tussenjaren gehad. Mede door Erasmus+ was de drang om meer van de wereld te zien alleen maar groter geworden. Ik heb toen een jaar gewerkt en ben daarna tien maanden door Azië gereisd. Toen heb ik ook mijn Erasmus+-vrienden in Taiwan opgezocht. Erasmus+ heeft een vlammetje aangewakkerd van wat ik belangrijk vind: dit soort avonturen aangaan.

Nu ben ik secretaris voor ESN Twente, een Europees netwerk dat wordt geleid door studenten. We helpen internationale studenten bij vragen en organiseren activiteiten als weekendjes weg. In Brno heb ik zelf kunnen ervaren hoe fijn dat is en nu zit ik aan de organiserende kant. Op deze manier kan ik het internationale gevoel in Nederland vasthouden.

Start met impact?

Het is waardevol en blijft waardevol om in contact te komen met mensen uit een andere cultuur en met andere achtergrond. Daar kun je veel van leren, professioneel en persoonlijk. Ik ervaar dat nog steeds. Mijn Erasmus+-ervaring in Tsjechië is daar de start van geweest. Het heeft me veel gebracht en brengt me nog steeds veel.

Dit verhaal maakt onderdeel uit van de lancering van het nieuwe programma 2021-2027, met als thema Let’s begin. Op dinsdag 22 juni is een interactieve online lanceringsbijeenkomst voor iedereen die met Erasmus+ wil starten of doorgaan.