Skip naar content

Lancering Erasmus+ 2021-2027: Let’s begin!

docent wereldkaart

Vergroot je wereld met Erasmus+

Wil je jezelf en jouw organisatie een internationale impuls geven? Vraag dan subsidie aan voor een internationaal project!

Lancering programma Erasmus+ 2021-2027

Op dinsdagmiddag 22 juni 2021 lanceren we vol trots het nieuwe Erasmus+ programma 2021-2027 tijdens een groot evenement. Ben jij erbij?

Tijdens de interactieve livestream gaan presentatoren Diana Matroos en Marcel Bamberg in gesprek met verschillende interessante studiogasten. Zo vertellen diverse betrokkenen in Erasmus+ projecten vanuit hun persoonlijke ervaring waarom ze er ooit aan zijn begonnen. Ze belichten niet alleen wat het ze heeft gebracht, maar ook wat moeilijk was en waar ze oplossingen vonden.

Korte, informatieve filmpjes laten meer zien over de mogelijkheden van Erasmus+. Daarnaast gaan directeuren Jojanneke de Waal en Lem van Eupen met diverse projectleiders in gesprek over het nieuwe programma, de start, successen, kansen en moeilijkheden in tijden van corona, opbrengsten en impact.

Inclusie en meer

In het tweede deel is er aandacht aan de prioriteiten van het programma: inclusie, Green Erasmus, digitalisering en participatie van jongeren en volwassenen in de maatschappij. Projectleiders van Erasmus+ projecten vanuit vier dimensies en onderwijsvelden (hoger onderwijs, MBO, primair onderwijs en volwasseneneducatie) zoomen samen in op het thema inclusie.

Na een kort muzikaal intermezzo is het de hoogste tijd voor de feestelijke en officiële lancering van het nieuwe programma 2021-2027.

Doe mee!

Gedurende de hele bijeenkomst is contact mogelijk met de studiogasten. Het evenement start om 15.00 uur en vanaf 16.30 uur is er ruimte voor netwerken in kleine groepen.

Over de presentatoren

Diana Matroos is interviewer en presentator voor televisie, radio en dagvoorzitter. Drie verschillende activiteiten waarbij mensen centraal staan. Met open vizier wil ze achterhalen wat mensen drijft, ze verleiden hun verhaal te vertellen en energie genereren door het beste uit ze te halen. Haar motto: wees wie je bent en heb lef.

Marcel Bamberg is dagvoorzitter, presentator en programmamaker sinds 2013. Hij maakt podcasts, video, radio/tv en comedy. Ook is hij presentator van Politieke Spelletjes op YouTube. Naar eigen zeggen is hij ‘net zo snel als Youp van ’t Hek en net zo grappig als Usain Bolt’.

Onze gasten

Diana Matroos en Marcel Bamberg gaan in gesprek met verschillende interessante studiogasten. We stellen ze hieronder kort voor.

Sanne van Hooijdonk (19) ging in oktober 2019 voor haar stage naar Malta. Dit jaar studeerde ze af aan ROC Tilburg als allround schoonheidsspecialiste en komend jaar gaat ze management studeren bij Fontys Hogescholen in Tilburg. Hobby’s zijn shoppen, terrassen, met vriendinnen wat doen en Netflix kijken. Als bijbaan werkt ze in een restaurant in de bediening.

Jordi Vos (29) omschrijft zichzelf als een allemansvriend. Hij is geboren en getogen Almeloër en woont daar nog met zijn twee katten. Jordi is zichzelf aan het ontwikkelen als tatoeëerder en besteedt graag tijd aan familie en vrienden. Hij nam deel aan een jongerenuitwisseling en is daarna trainer geweest bij een uitwisseling.

Lem van Eupen is manager van de pijler Europa van Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering van het onderwijs. Daarnaast is zij directeur van het Nationaal Agentschap Erasmus+ Onderwijs & Training. Ze werkte haar hele loopbaan op het snijvlak van onderwijs, media en internationale samenwerking.

Jojanneke de Waal is sinds 2017 Hoofd van het Nationaal Agentschap Erasmus+ Jeugd en European Solidarity Corps. Ze heeft ruim 20 jaar ervaring met lokale, nationale en Europese subsidies binnen verschillende sectoren. Bij het Nationaal Agentschap Erasmus+ Jeugd en European Solidarity Corps komen haar ervaring op het gebied van subsidies, haar interesse voor gelijke kansen voor iedereen en het belang van persoonlijke ontwikkeling samen.

Jordy Sweep (34) werkt als projectleider binnen R-Newt Jongerenwerk en helpt jongeren hun ideeën om te zetten in projecten. Hij heeft jarenlange ervaring in jongerenparticipatie, op lokaal, landelijk en internationaal niveau en deed mee aan verschillende uitwisselingen naar Griekenland, Servië, Rusland, Portugal en Zuid-Afrika. Zelf heeft hij een uitwisseling in Tilburg gehost. Tot slot was hij namens Nederland Jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties.

Marijke Verbree is eerstegraads docente Duits en coördinator internationalisering op het Antoniuscollege in Gouda. Ze werkt bijna 33 jaar in het onderwijs en gaat nog steeds elke dag met veel plezier naar haar werk. Vorig jaar is ze uitgeroepen tot Docente Duits van het jaar. Ze is dan regelmatig in Duitsland te vinden.

Pauline van den Bosch werkte voor diverse kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven en ruim tien jaar voor een Europees netwerk in Brussel. Sinds 2017 is ze beleidsadviseur Internationalisering bij Gilde Opleidingen in Roermond. Ze zorgt dat Internationalisering een integraal onderdeel is van de opleiding. Ook is ze mede-initiatiefneemster van de nieuwe opleidingen “Gilde International”, die 2021-2022 van start gaan.

Alfons Timmerhuis werkte in en voor PO en SO als leraar, IB’er, directeur, trainer, docent, consultant en de laatste zeven jaar als bestuurder. Hij herkent zich volledig in de uitspraak van Nelson Mandela: ‘De ziel van een samenleving kan zich niet op een betere wijze openbaren dan door de manier waarop ze haar kinderen behandelt.’ Kinderen bij wie het niet vanzelf gaat zijn de rode draad in zijn loopbaan en hij is steeds meer gaan geloven in wat inclusie voor mensen kan betekenen.

Kam Wai Kui studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden en Film- en Televisiewetenschap aan de UvA en werkt meer dan twintig jaar in het kunstonderwijs. Hij is nu adviseur Internationalisering en Inclusie op centraal niveau aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) en Erasmuscoördinator. Zijn hogeschool nam deel aan de pilot voor Erasmus top-up beurs.

Viola Stekelenburg wil als zorgcoördinator voor HVO-Querido in Amsterdam dakloosheid bestrijden, met een focus op positieve gezondheid, sociale en economische stabiliteit. Ze faciliteert als verbinder tussen klant, medewerker en betrokken maatschappelijke ketenpartners. Zelf woont ze in Utrecht met een partner die uit Macedonië komt en twee kleine kinderen die naast Nederlands ook Engels als moedertaal mee krijgen. Internationalisatie fascineert Viola eindeloos.

The Crooked is een alternatieve rockband die bestaat uit Niels (zang/gitaar), Frank (leadgitaar), Gerrit-Jan (bass) en Erik (drums). Ze zijn tussen de 22 en 26 jaar en leerden elkaar in 2016 kennen via de muziekopleiding D'drive van het Friesland College in Leeuwarden. Samen maken ze stevige rocksongs, met invloeden van funk, blues en pop. Nadat ze bij Friesland Pop in Leeuwarden hun motivatie en doelen pitchten, mochten ze deelnemen aan de jongerenuitwisseling van Europe Stage Network.

Marcelis Boereboom bekleedde vanaf 1984 verschillende functies op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Van 2013 tot 2017 was hij directeur-generaal Werk op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en in 2016 kort waarnemend secretaris-generaal op dit Ministerie. Sinds 2017 is hij directeur-generaal Hoger Onderwijs, Beroepsonderwijs, Wetenschap en Emancipatie bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Over het Erasmus+ Programma 2021-2027

Nu de Europese Commissie het programma van Erasmus+ 2021-2027 heeft goedgekeurd, kunnen we mobiliteit en grensoverschrijdende samenwerking verder mogelijk maken voor deelnemers van alle leeftijden en achtergronden.

Ruime begroting voor veerkracht

In de komende jaren staan inclusiviteit, digitalisering, participatie en duurzaamheid centraal. Het programma van Erasmus+ biedt bovendien ondersteuning aan de veerkracht van onderwijs- en opleidingsstelsels die beïnvloed zijn door de coronacrisis. Het programma heeft een begroting van maar liefst 26,2 miljard euro (in de periode 2014-2020 was dat nog 14,7 miljard euro).

Dromen van internationale ervaringen

We hebben allemaal dromen over impactvolle kennisuitwisseling, grenzeloze mogelijkheden, unieke leerervaringen en onverwachte vriendschappen. Maar waar begin je? Waar haak je aan? En waar wil je naartoe? In goede samenwerking kunnen we elkaar inspireren en dromen realiseren voor een mooie toekomst.

Aanverwante programma's

Creative Europe

Creative Europe is het Europese programma voor de culturele en audiovisuele sector. Het bestaat uit drie sub-programma's: MEDIA (voor film, tv en games), Cultuur (voor alle andere vormen van cultuur en creativiteit) en Cross-Sectoraal (voor projecten die zowel de audiovisuele en culturele sector omvatten, en voor journalistiek). Ook de Culturele Hoofdstad van Europa, het Europees Erfgoedlabel en een aantal culturele prijzen van de Europese Unie vallen onder Creative Europe. Voor meer informatie over het programma kun je terecht bij de Creative Europe Desk Nederland.

Horizon

Horizon Europe bouwt voort op het succes van Horizon 2020 voor de periode 2021-2027. Met Horizon Europe wil de Europese Commissie (EC) het concurrentievermogen van Europa vergroten door wetenschap en innovatie te stimuleren. Daarnaast wil de EC het bedrijfsleven en de academische wereld uitdagen om samen oplossingen te bedenken voor maatschappelijke vraagstukken die in heel Europa spelen. Meer informatie staat op de website van RVO.

eTwinning

eTwinning is de Europese community voor scholen in Europa. Via eTwinning kunnen scholen gratis een digitale samenwerking starten met een school in Europa. Je haalt het buitenland in je klas zonder in het vliegtuig te stappen. Met eTwinning geef je jouw leerlingen een kijkje over de grens. Ze komen in contact met leeftijdsgenoten in andere landen en leren over elkaars taal en cultuur. De leerlingen kunnen samenwerken aan uiteenlopende thema’s zoals mediawijsheid en klimaat. Internationaal samenwerken geeft bestaande lessen een extra dimensie en dat is waar de magie van eTwinning ontstaat. Ga zelf aan de slag via www.etwinning.net of neem contact op met de helpdesk via etwinning@nuffic.nl.

logo European Solidarity Corps

European Solidarity Corps

Het European Solidarity Corps is het Europese subsidieprogramma om jongeren in actie te laten komen en onderdeel te zijn van een positieve verandering in Europa. Zowel op internationaal niveau door Europees Vrijwilligerswerk als nationaal niveau door Solidariteitsprojecten.

GO Europe

De Nederlandse tak van het Europese netwerk Eurodesk, dat jongeren informeert over buitenlandmogelijkheden binnen Europa. Of je nou vrijwilligerswerk wil doen, een taalcursus, jongerenuitwisseling of voor een deel van je studie of stage naar een ander land wil: GO Europe helpt je op weg! Informatie vind je op de website, inspiratie (ook) via Instagram.

European Youth Portal logo

European Youth Portal

De jongerenwebsite van de Europese Commissie. Dit is ook het platform met de meest up-to-date informatie voor jongeren over #DiscoverEU. Klik hier om er naartoe te gaan.

logo SALTO Youth

SALTO-Youth

SALTO-Youth is een netwerk van zeven onderzoekscentra die werken aan Europese prioriteiten op het gebied van jeugd, elk met hun eigen focus/specialiteit. Ze faciliteren daarnaast de Europese trainingskalender en de Toolbox for Training, vol tools en inspiratie voor het jongerenwerk.

logo Europe Goes Local

Europe Goes Local

Europe Goes Local is een Strategisch Partnerschap rondom het verbeteren van de kwaliteit van het lokale jongerenwerk op gemeentelijk niveau. Klik hier om er meer over te lezen.