Skip naar content

Samenwerking in duurzaamheid op kleuter- en basisscholen

Training and Cooperation Activity in Noorwegen

Van 31 mei tot en met 3 juni vond een internationale Training and Cooperation Activity (TCA) plaats in het Noorse Ålesund, georganiseerd door het Nationaal Agentschap van Noorwegen. Tijdens deze TCA stond duurzaamheid in primair onderwijs centraal. Lees meer over de bijeenkomst en ontdek hoe ook jij naar een TCA kan!

Primair en voortgezet onderwijs

De doelen van de Training and Cooperation Activity (TCA) in Ålesund waren kennis delen over duurzame praktijken in Noorse kleuter- en basisscholen én deelnemers informeren over de mogelijkheden van Erasmus+ Small-scale Partnerships en eTwinning. Small-scale Partnerships is een Europees subsidieprogramma voor internationale kleinschalige projecten in het onderwijs, zodat organisaties kennis en ervaringen kunnen delen. eTwinning is een platform om onderwijspersoneel te ondersteunen bij internationale communicatie, samenwerking en projectontwikkeling. Ook kunnen scholen op het platform van elkaar leren.

Interactieve workshops

Tijdens de TCA hebben de deelnemers onder meer partners gevonden waarmee zij een Small-scale Partnership of eTwinning project kunnen starten. Martijn Versteeg, Programmabeheerder Small-scale Partnerships: “Ik heb interactieve workshops gegeven waardoor zij gemakkelijk met elkaar in contact konden komen."

Ook heeft Martijn in een sessie uitgelegd hoe zij een Small-scale Partnership project goed kunnen beschrijven. "Als programmabeheerder Small-scale Partnerships heb ik zelf veel geleerd van programmabeheerders van andere Nationale Agentschappen. Bijvoorbeeld over hoe zij Small-scale Partnership projecten begeleiden.”

Deze TCA heeft mij inzicht gegeven over duurzame praktijken in kleuter -en basisscholen Martijn Versteeg, Programmabeheerder Small-scale Partnerships

Ideeën voor duurzaamheid

De deelnemers konden met een bezoek aan een lokale kleuter- en basisschool kennismaken met het Noorse onderwijssysteem. “Tijdens deze bezoeken hebben deelnemers ideeën kunnen opdoen om de duurzaamheid in hun eigen organisatie te verbeteren”, aldus Martijn. “Bijvoorbeeld door natuureducatie, waarbij kinderen leren over planten en dieren in hun eigen omgeving en het tegengaan van zwerfafval. Gedragsverandering speelt een belangrijke rol op jonge leeftijd.”

Naast inhoudelijke informatie hebben deelnemers ook kunnen kennismaken met de Noorse natuur en cultuur met een natuurwandeling en het eten van lokale visgerechten.