Skip naar content

Craft Your Future: ambachten en nieuwe technieken

Student Firda

Met technologie oude ambachten nieuw leven inblazen

Hoe combineer je ambachten met nieuwe technieken? Firda ging met deze vraag aan de slag met verschillende scholen in Europa. Leerlingen zijn naar Bulgarije en Spanje gegaan om te ontdekken hoe daar werd omgegaan met ambachten. En om mooie producten te maken natuurlijk. Het resultaat: een generatie mbo-studenten die nieuwe technologie en trends inzet om oude ambachten nieuw leven in te blazen.

Middelbaar beroepsonderwijs

Circulaire economie in internationale context

In verschillende activiteiten zochten studenten in Leeuwarden, Bulgarije en Valencia samen naar manieren om oude ambachten als houtsnijden en icoonschilderen te combineren met onder meer 3D-printen. Ook de textielprinter werd gebruikt. Het project draaide naast nieuwe technieken vooral om duurzame oplossingen. Zo werd vaak restmateriaal gebruikt als grondstof. Ook ging het vaak om materiaal dat traditioneel in een regio wordt gebruikt. Zo werden jongeren meer betrokken bij het culturele erfgoed van de regio.

Craft Your Future: winnaar EITA 2023

Met dit project is Craft Your Future de winnaar van de European Innovative Teaching Award van 2023 in de categorie middelbaar beroepsonderwijs. De European Innovative Teaching Award (EITA) is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de Europese Commissie om innovatieve, interactieve en inclusieve onderwijs- en leerpraktijken in het zonnetje te zetten.

Bekijk onderstaande video, waarin Hendrik Jan en Rinke Ties meer vertellen over het project en de opbrengsten.

Digitalisering en Erasmus+

Digitalisering is een van de prioriteiten van het programma Erasmus+. Digitale technologie en innovatie spelen een steeds grotere rol in ons dagelijks leven. Het is dan ook van groot belang dat jongeren en volwassenen zo goed mogelijk zijn uitgerust om zich online te redden. Het programma Erasmus+ subsidieert internationale projecten die hieraan bijdragen.