Skip naar content

Levvel MEE: Jongeren in de jeugdzorg delen hun verhaal

Binnen de subsidielijn Jongerenparticipatie krijgen jongeren de mogelijkheid en eventueel de nodige ondersteuning om hun mening te vormen en te uiten, bij te dragen aan besluitvorming en deze waar mogelijk ook te beïnvloeden. Binnen zorgorganisatie Levvel is met subsidie van Erasmus+ Jeugd een participatiegroep opgericht: Levvel MEE (Met Eigen Ervaring). Deze groep bestaat uit jongeren met ervaring in de jeugdzorg en is door hen zelf vormgegeven.

Jeugd & jongerenwerk

Het idee voor de groep ontstond in gesprekken met jongeren die al langer meedenken en meepraten binnen Levvel. Het bestuur van Levvel krijgt nu gevraagd en ongevraagd input van deze jongeren, maar het liefst bedenken de jongeren zelf hun eigen projecten om hun verhalen te delen en stem te laten horen.

Podcast en video's

Zo is Valesca vorig jaar gestart met een reeks podcasts, waarin een host met andere jongeren in gesprek gaat over taboeonderwerpen. Kelsey heeft, als biologisch kind in een pleeggezin, samen met andere jongeren video’s gemaakt over hun ervaringen van ”eigen kinderen” in de pleegzorg. Deze video’s worden nu gebruikt bij bijeenkomsten voor (aspirant-)pleegouders en bij trainingen voor pleegzorgwerkers van Levvel.

Getekend door het leven

In het meest recente project, ‘Getekend door het leven’, delen jongeren én medewerkers van Levvel hun ervaringsverhaal vanuit hun tatoeage, in een combinatie van fotografie en poëzie. Fleur heeft de foto’s en gedichten verwerkt tot een bundel. Ze vertelt: “Ik vind het enorm waardevol om mijn eigen ervaringen in te zetten bij Levvel MEE. Vooral als het gaat om wat ik zelf heb gemist in de zorg en wat ik graag anders had gezien. Maar ook wat ik juist fijn of goed vond, om dat proberen mee te nemen in projecten. Naast toffe dingen doen is het ook steeds een nieuwe uitdaging op persoonlijk vlak. We kunnen altijd leren en groeien. Ik ben echt trots op het tatoeageproject. Zowel op hoe we dit hebben neergezet, als op de jongeren die deelnamen.”

groep jongeren bij eigen tentoonstelling

Ze vertelt: “Ik vind het enorm waardevol om mijn eigen ervaringen in te zetten bij Levvel MEE. Vooral als het gaat om wat ik zelf heb gemist in de zorg en wat ik graag anders had gezien. Maar ook wat ik juist fijn of goed vond, om dat proberen mee te nemen in projecten. Naast toffe dingen doen is het ook steeds een nieuwe uitdaging op persoonlijk vlak. We kunnen altijd leren en groeien. Ik ben echt trots op het tatoeageproject. Zowel op hoe we dit hebben neergezet, als op de jongeren die deelnamen.”

Het is enorm waardevol om mijn ervaringen in te zetten bij Levvel MEE. Naast toffe dingen doen, is het ook steeds een nieuwe uitdaging op persoonlijk vlak. Fleur

Dit artikel verscheen eerder in Erasmus+ Magazine 2023 >

interview voor project