Skip naar content

Erasmus+ en het Caribisch deel van het Koninkrijk

Erasmus+ & het Caribisch deel van het Koninkrijk

Wil je nieuwe kennis en inspiratie opdoen bij Europese onderwijsinstellingen? Ook organisaties uit het Caribisch deel van het Koninkrijk kunnen subsidieaanvragen indienen bij Erasmus+!

Caribische leraren volgen zomercursus taaldidactiek in Gent

Een primeur in Gent: in augustus werd de eerste zomercursus Nederlands als Vreemde Taal georganiseerd voor onderwijsprofessionals uit Sint Eustatius en Saba. Een groep van zeven basisschooldocenten ging tijdens de zomervakantie met Erasmus+ naar België om zich verder te verdiepen in de didactiek van het Nederlands als Vreemde Taal (NVT), en door te groeien als taalonderwijsprofessional. 

Primair en voortgezet onderwijs

Sint Eustatius en Saba zijn met respectievelijk 3000 en 2000 inwoners de kleinste eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk. De voertaal is een lokale variant van het Engels: Nederlands wordt er geleerd als vreemde taal. De zomercursus is een vervolg op de professionalisering die de voorbije twee schooljaren werd georganiseerd in het NVT-onderwijs van Saba en Sint Eustatius. 

Leren van andere NVT-docenten

Coördinator Adriaan D’Haens is tevens initiatiefnemer van het project: hij werkte eerder als taalonderwijsexpert op Sint Eustatius en Saba, met als doel de professionalisering van docenten te bevorderen. Hij organiseerde trainingen Nederlands als Vreemde Taal voor docenten, maar was daarnaast vooral ook op zoek naar good practices.

Adriaan: “Sint Eustatius en Saba zijn de kleinste eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk: er zijn door de schaalgrootte weinig mogelijkheden om bij collega’s in de onderwijspraktijk te gaan kijken. Dat is erg jammer: je kunt namelijk veel leren van andere NVT-docenten! Bovendien is de positie van het Nederlands in het Caribisch deel van het Koninkrijk erg complex. Het programma Erasmus+ bood ons door job shadowing de mogelijkheid om goede voorbeelden te gaan observeren bij Europese onderwijsinstellingen, bijvoorbeeld in Vlaanderen."

Adriaan vult aan: “Tijdens de zomercursus in Gent wilde ik samen met de leraren verder onderzoeken hoe ze hun lessen zo goed mogelijk kunnen benutten. We deden dit aan de hand van workshops, lesobservaties en door samen lessen voor te bereiden."

Op het programma stond bovendien een ontvangst op het stadhuis door politica Elke Decruynaere (Schepen van Onderwijs) en een bezoek aan de Zomerschool Gent. Hier konden de leraren Europese collega’s direct aan het werk zien.

Tips voor nieuwe aanvragers

Wat zijn de tips van Adriaan voor docenten die een project Erasmus+ overwegen? "Dit project is een mooie samenwerking tussen de scholen, Erasmus+ en mijn eigen netwerk. Durf ook om hulp te vragen: doe een beroep op het Nationaal Agentschap Erasmus+. Het is normaal dat je extra vragen hebt over het opstarten van een Europees project, ook door de eilandelijke eigenheid van het Caribisch deel van het Koninkrijk."

Voorafgaand aan de subsidieaanvraag, volgde Adriaan bovendien een internationaal contactseminar (Training and Cooperation Activity) in Dublin, voor geïnteresseerden in het programma Erasmus+. "Dit contactseminar heeft mij ook erg geholpen als voorbereiding op de subsidieaanvraag, naast de adviesgesprekken met de medewerkers van het Nationaal Agentschap Erasmus+."

Adriaan hoopt dat nu de eerste stappen op het gebied van internationalisering zijn gezet, andere scholen en andere eilanden zoals Sint Maarten zullen volgen. "Dat zou een mooi vervolg zijn!"

Online informatiesessies EU Funds Week 2021

Werk je als docent voor een onderwijsinstelling in het Caribisch deel van het Koninkrijk, en wil je ook een Europees project starten? Meld je dan aan voor de EU Funds Week van EU Desk Curaçao!