Skip naar content

Erasmus+ en het Caribisch deel van het Koninkrijk

Erasmus+ & het Caribisch deel van het Koninkrijk

Wil je nieuwe kennis en inspiratie opdoen bij Europese onderwijsinstellingen? Ook organisaties uit het Caribisch deel van het Koninkrijk kunnen subsidieaanvragen indienen bij Erasmus+!

Arubaanse leerkrachten op job shadowing in Spanje

Na een uitgebreide voorbereiding en adviesgesprekken met het Nationaal Agentschap Erasmus+ Onderwijs & Training, deden de basisscholen Pius X, Sint Franciscus en Sint Dominicus College (onderdeel van Stichting Katholiek Onderwijs Aruba) een succesvolle consortiumaanvraag. Het project Erasmus+ “Habilidadnan Digital di siglo 21 pa Aruba” (Digitale vaardigheden van de 21e eeuw op Aruba) loopt van 1 juni 2020 t/m 31 mei 2022.

Primair en voortgezet onderwijs

Projectcoördinator Monique Laing-Breinburg vertelt: “Ik werk al ruim dertig jaar in het onderwijs, en ik ben in deze periode ook tegen knelpunten aangelopen. Ik zocht naar antwoorden om uitdagingen in het onderwijs aan te pakken, maar op een gegeven moment heb je ook nieuwe inspiratie nodig."

"Via een kennis in Nederland hoorde ik over Erasmus+, een Europees subsidieprogramma waarbij je bij Europese scholen als docent kon gaan meekijken, en toen zijn we aan de slag gegaan met onze aanvraag. Wat ik heb geleerd dankzij Erasmus+, is dat je niet altijd hoeft af te wachten tot er bijvoorbeeld vernieuwing gaat komen in beleid: je kunt het ook gewoon zelf doen!"

"Hiermee is een droom uitgekomen"

Monique is als remedial teacher verbonden aan de Pius X School, en is momenteel met een groep van acht leerkrachten op job shadowing in Spanje. Nederlands en de lokale taal Papiamento zijn de officiële talen van Aruba, maar de meeste Arubanen spreken minimaal vier talen, waaronder Engels en Spaans.

Monique: “In Spanje willen we met onze collega’s ervaren hoe het Spaanse onderwijssysteem eruit ziet, en wat 21-eeuwse vaardigheden aanleren écht betekent. Voor mij is hiermee een droom uitgekomen."

"Ik heb mij dankzij Erasmus+ ook persoonlijk kunnen ontwikkelen: als projectleider van een internationaal project leer je veel over wat voor soort leider je wilt zijn. Het gaat om een mobiliteit van 20 mensen. Goede afspraken maken, irritaties uitpraten – het hoort er allemaal bij. Ook gaat veel van de correspondentie in het Engels, en dat is toch anders dan in je eigen taal."

"Durf ervoor te gaan!"

Wat zijn de tips van Monique voor docenten die een project Erasmus+ overwegen? "Ik vind dat ieder kind recht heeft op kwalitatief goed onderwijs. Tegen andere docenten zou ik daarom zeggen: durf ervoor te gaan! Het is veel werk om bijvoorbeeld de aanvraag te regelen, maar het is het meer dan 100% waard.”

In april 2022 zal er een bezoek worden gebracht aan Finland, en daarnaast wordt gekeken naar de mogelijkheden om in België of Malta scholen te bezoeken. Monique geeft aan dat zij niet kan wachten om haar nieuwe kennis te delen met haar collega’s en leerlingen: "We organiseren na de job shadowing een lezing met video, en een mini-expo! Als consortium willen we met dit project internationalisering voor het primair onderwijs op Aruba op de kaart zetten."

Online informatiesessies EU Funds Week 2021

Werk je als docent voor een onderwijsinstelling in het Caribisch deel van het Koninkrijk, en wil je ook een Europees project starten? Meld je dan aan voor de EU Funds Week van EU Desk Curaçao!