Skip naar content

Agrarisch onderwijs in Noorwegen volledig biologisch

Wieneke Maris reist dit schooljaar door Europa en bezoekt diverse (onderwijs)projecten over duurzaamheid, waaronder enkele projecten van Erasmus+. Wij volgen haar op haar Europareis. Onlangs was ze op bezoek bij de enige biologische landbouwschool in Noorwegen.

Alle onderwijssectoren

Biologisch, duurzaam en circulair

Het leren over biologisch landbouw en duurzaamheid binnen lokale gemeenschappen, dat staat centraal in het onderwijsprogramma van Sogn Jord- og Hagebruksskule. SJH geeft studenten van alle leeftijden de kans om op professioneel niveau kennis te maken met biologische landbouw.

Wist je dat bijna 75% van al het eten in hun kantine wordt verbouwd op de landbouwschool zelf?

Ook dragen docenten en studenten zelf een steentje bij aan de biologische landbouw: vanuit het toilet worden namelijk de grondstoffen opgevangen voor de compost waarmee de akkers worden bevrucht. 

Europese samenwerking

Deze school is niet de enige school in Europa met een duurzame filosofie. Met scholen in IJsland en Groot-Brittannië, en twee Noorse universiteiten werken ze samen aan een 'groene' docententraining.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat docenten met deze training leren hoe ze hun studenten het best kunnen onderwijzen over lokaal, biologisch, duurzaam en circulair boeren.

Bekijk de hele vlog van Wieneke: