Skip naar content

Project Berlijn Graafschap College

Twee weken wonen en leren in het buitenland

Bij het Graafschap College hebben 24 studenten van de opleidingen Juridisch, Retail, Marketing & Communicatie, Financieel en Office management twee weken voorafgaand aan de kerstvakantie 2021 een talencursus Duits in Berlijn gevolgd en aan vakgerelateerde projecten gewerkt. 

Middelbaar beroepsonderwijs

Lees het verhaal van Amy Benedict, een van de studenten van het Graafschap College die heeft deelgenomen aan het Project Berlijn.

Goede voorbereiding

Amy Benedict vertelt: “Twee weken een project in Berlijn! Ik had van tevoren niet durven dromen dat dit zo’n onvergetelijke ervaring zou zijn. We werden van tevoren goed voorgelicht door de docenten en kregen een programmaboekje met allerlei informatie hierin. Ook was de leerling-ouderavond erg nuttig.

Op 5 december was het zover. Met 23 andere studenten, die ik niet kende, verzamelde we op station Arnhem en gingen we met de trein naar Berlijn. In de trein was het direct al gezellig. Eenmaal aangekomen met de trein in Berlijn werden we naar het appartement gebracht en keken we onze ogen uit naar alle kerstverlichting die we zagen tijdens de rit.

Ik zat met 6 andere studenten in een mooi en groot appartement. Deze twee weken waren we op onszelf aangewezen; boodschappen, koken, schoonmaken, wassen en met elkaar overleggen over allerlei zaken.

Ik had van tevoren niet durven dromen dat dit zo’n onvergetelijke ervaring zou zijn.

Amy Benedict

Over jezelf leren in het buitenland

De volgende dag startte het programma. In de ochtend taalschool en in de middag werkten we in ons appartement aan de opdracht. ‘s Avonds was er tijd voor een hapje/drankje en om de stad te verkennen.

Naast dat ik mijn Duitse taal heb kunnen verbeteren en naar een hoger niveau heb gebracht, heb ik veel over mezelf geleerd. Bijvoorbeeld flexibeler opstellen in situaties en elkaar erop durven aan te spreken als je het ergens niet mee eens bent.

Nog even wat hoogtepunten op een rij: twee weken die voorbij vlogen, Berlijn verkennen met de gratis reiskaart die we kregen, ontelbare kerstmarkten, schaatsbaan, shoppen, kroegen, feesten, met zijn allen Max Verstappen kijken, lekker eten, veel mensen ontmoeten uit allerlei landen, mijn Duitse en Engelse taal verbeterd en bijzondere ervaringen en vriendschappen eraan over gehouden.

Ik ben heel blij dat ik hieraan deel mocht nemen en ik hoop dat in de toekomst nog vele andere studenten ook deze ervaring mogen beleven!”