Skip naar content

Het begin van Pieter Roeland

Lanceringsevent Let’s begin!

Op 22 juni 2021 lanceren we vol trots het nieuwe programma Erasmus+!

‘Nieuwe dingen leren geeft goede energie’

Pieter Roeland (25) gaat in augustus op uitwisseling naar Madrid, Spanje. Na jarenlang studeren in Maastricht en daar internationale studenten ontvangen, heeft hij zijn master verlengd om op de valreep zelf op uitwisseling te gaan.

Hoger onderwijs

Wat ga je doen?

Door Covid-19 zijn de reismogelijkheden beperkt. Europa is haalbaarder dan Australië of Amerika, ook opties voor mij. Nu ga in principe van augustus tot en met januari naar Madrid. Ik heb altijd een bepaalde affiniteit met Spanje gehad en wil de taal graag leren. Ik ben nu bezig met Spaans, maar dat staat op een laag pitje. Na contact met de universiteit in Madrid heb ik besloten dat ik tijdens de eerste weken in Spanje een talencursus ga volgen. Dat is ook goed om mensen te leren kennen.

Wat verwacht je?

Als je ergens nieuw komt, ben je daar eerst als toerist. Daarna leer je steeds meer lokale dingen kennen. Internationale ervaringen zijn goed om je horizon te verbreden. Je leert zoveel. Ook kun je dingen meer waarderen omdat je ziet hoe goed wij het hebben. We zijn gelukkig in Europa met zoveel kansen en de mogelijkheid om vrij te kunnen reizen binnen de EU. Een tijd naar het buitenland gaan is dé manier om andere culturen te vergelijken en uit je eigen bubbel te komen. Nieuwe dingen leren houdt je fris en geeft goede energie.

Wat heeft het gestart?

Op de middelbare school had ik niet veel vertrouwen in mijn Engels. Ik ben daarna tijdens een tussenjaar enkele maanden naar een Language school gegaan in Toronto, Canada. Daarmee moest ik uit mijn comfort zone. Tijdens de intake kwam ik meteen in de hoogste lesgroep terecht. Mijn Engels bleek dus behoorlijk goed. Het was vooral een gebrek aan ervaring en zelfvertrouwen. De tijd in Canada is een omslag geweest.

Daarna ben ik in Maastricht gaan studeren. Ik vind mijn studie Fiscaal Recht superleuk maar ik mis wel de internationale ervaring. Sinds 2016 ben ik actief bij ESN Maastricht en ik heb al die jaren van alles georganiseerd voor inkomende studenten. Nu heb ik mijn master verlengd om als afsluiting van mijn studietijd zelf op uitwisseling te gaan. Het was een hectisch jaar en door Covid-19 hebben we veel gemist. Ik wil nog even student zijn, in een nieuwe omgeving.

Wat wil je erna doen?

Na de uitwisseling ben ik klaar met mijn studie en ga ik op zoek naar een baan. Ik zou graag mijn netwerk verbreden en aan het werk gaan in het buitenland. Het lijkt me bijvoorbeeld leuk om namens een Nederlands bedrijf in Portugal, Spanje of Amerika te werken. In Spanje is iedereen wat chiller, losser, relaxter. Mensen genieten meer van het leven en zijn minder gehaast. Daar werken is elke dag een beetje vakantie, denk ik.

Dit verhaal maakt onderdeel uit van de lancering van het nieuwe programma 2021-2027, met als thema Let’s begin. Op dinsdag 22 juni is een interactieve online lanceringsbijeenkomst voor iedereen die met Erasmus+ wil starten of doorgaan.