Skip naar content

'Met Erasmus+ hebben we de taalvaardigheid en interculturele competenties van onze medewerkers kunnen vergroten'

Professionalisering van staf

Voor docenten en andere onderwijsmedewerkers (ook voor vrijwilligers) zijn er mogelijkheden om naar het buitenland te gaan, om zichzelf professioneel te ontwikkelen.

In het buitenland werken aan je eigen professionalisering

In de herfstvakantie van 2019 gingen 243 medewerkers van SALTO voor een vijfdaagse studiereis naar Cyprus, om verder te werken aan hun eigen professionalisering.

Primair en voorgezet onderwijs

Met 20 basisscholen, 2 scholen voor speciaal basisonderwijs en 2 internationale locaties is SALTO een grote speler in het Eindhovense onderwijsveld. SALTO streeft ernaar om alle leerlingen internationaal competent op te leiden. Met dit doel gingen maar liefst 243 medewerkers van SALTO voor een vijfdaagse studiereis naar Cyprus, om verder te werken aan hun eigen professionalisering. 

'Grote boost' voor zowel Engelse taalvaardigheid als zelfvertrouwen 

Jasper Zandvliet, projectcoördinator internationalisering, blikt terug op een inspirerende en uitdagende studiereis, waarin naast professionalisering ook ruimte was voor ontspanning en het ontmoeten van internationale collega’s.

"Alle medewerkers binnen SALTO en SPIL-partners, die graag wilden werken aan hun Engelse taalvaardigheid, konden zich aanmelden voor een studiereis naar Cyprus. Uiteindelijk zijn 243 medewerkers in de herfstvakantie van 2019 op uitwisseling gegaan."

“Van maandag tot en met donderdag volgden de deelnemers trainingen van 9.00 uur 's ochtends tot 14.00 uur 's middags. We konden kiezen uit een eigen taalvaardigheidstraining op twee niveaus: een cursus didactische vaardigheden, een curcus ‘Gamification and augmented reality’ of de cursus ‘Blended Learning’.

Vooral het feit dat 243 collega’s ervoor kiezen om tijdens hun herfstvakantie te werken aan hun eigen professionalisering, is een prachtig behaald doel.

Jasper Zandvliet, trainee schooldirecteur SALTO

Na de cursussen stond er een heerlijk lunchbuffet voor ons klaar en daarna waren we vrij om het eiland te ontdekken. Deze reis zorgde voor een grote boost van de Engelse taalvaardigheid en het zelfvertrouwen bij het spreken voor de deelnemers.

Daarnaast geven we zo een extra impuls aan het Engelse taalonderwijs voor al onze SALTO-leerlingen - zo bereiden we hen voor op leven en werken in een steeds meer internationale wereld. Voor mij persoonlijk is vooral het feit dat 243 collega’s ervoor kiezen om tijdens hun herfstvakantie te werken aan hun eigen professionalisering, een prachtig behaald doel.” 

Ook voor het nieuwe schooljaar zijn de voorbereidingen alweer in volle gang: "In juni 2021 gaan we met ruim 250 collega’s naar Tenerife - het doel is om tijdens de studiereis een internationaal event te organiseren, waar ook scholen uit andere landen voor zullen worden uitgenodigd."

Geraadpleegde bronnen: SALTO magazine, januari 2020