Skip naar content

Oekraïne FAQ

Wij hebben de meestgestelde vragen over de mogelijkheden voor lopende en toekomstige projecten Erasmus+ om de deelname van de Oekraïense bevolking aan het programma Erasmus+ te vergroten op een rij gezet.

Steun aan Oekraïners: meer mogelijkheden mobiliteiten

De oorlog in Oekraïne houdt ons allemaal bezig. Iedereen kijkt wat we kunnen doen, onder andere voor Oekraïense studenten. Ook de Europese Commissie heeft gekeken wat er binnen het Erasmus+ programma mogelijk is om steun te bieden aan Oekraïne en de Oekraïners. Hier zijn verschillende mogelijkheden uit voortgekomen.

Hoger onderwijs

Mogelijkheden binnen KA131

KA131 wordt opengesteld voor inkomende mobiliteit vanuit Oekraïne.

  • 20% internationaal: de limiet van 20% van het laatst voorlopig toegekende budget voor internationale mobiliteit blijft alleen van toepassing voor uitgaande mobiliteiten. Hierdoor telt het toegekende budget voor inkomende deelnemers vanuit Oekraïne niet mee voor deze 20% limiet.
     
  • Online Language Support (OLS): deelnemers uit Oekraïne krijgen vanaf juli 2022 toegang tot het nieuwe OLS platform voor uiteenlopende taalcursussen. Ook stafleden kunnen hiervan gebruikmaken.
     
  • Top-up inclusie: om de ondersteuning aan deelnemers uit Oekraïne makkelijker te maken, worden alle inkomende studenten beschouwd als deelnemers ‘with fewer opportunities’. Hierdoor komen ze in aanmerking voor de top-up inclusie.

Mogelijkheden binnen KA171: budget transfers 

LET OP: deze mogelijkheden zijn alleen voor instellingen die al een project met Oekraïne hebben lopen. Overige instellingen kunnen gebruikmaken van de mogelijkheden binnen KA131. 

  • Budget transfers binnen de regio zijn mogelijk van andere landen binnen Regio 2 (Eastern Partnership) naar inkomende mobiliteit vanuit Oekraïne (binnen hetzelfde Call-jaar). Voor KA171 is geen amendement nodig voor budget transfers binnen Regio 2.  

  • Budget transfers van Regio 4 naar Regio 2 zijn mogelijk om inkomende mobiliteit vanuit Oekraïne te faciliteren. Hier is voor KA171  (Call 2022 en Call 2023) een amendement voor nodig. Heeft jouw instelling samenwerking met zowel Rusland als Oekraïne in hetzelfde Call-jaar, en wil je gebruikmaken van de mogelijkheid om budget tussen deze landen over te hevelen? Neem contact met ons op via KA107@erasmusplus.nl

Top-up inclusie: alle inkomende Oekraïense studenten worden beschouwd als deelnemers met ‘fewer opportunities’ in de mobiliteiten. Hierdoor komen zij in aanmerking voor de top-up voor deelnemers met een extra ondersteuningsvraag

Oekraïense hogeronderwijsinstellingen 

Vanwege de impact van de oorlog op Oekraïense onderwijsinstellingen heeft de Europese Commissie ruimte geboden om flexibel om te gaan met verschillende administratieve verplichtingen bij het uitvoeren van mobiliteiten, zoals bijvoorbeeld de eis om voorafgaand aan de start van de mobiliteit de afspraken tussen de instellingen en de deelnemer vastgelegd te hebben.  

Het is belangrijk voor Oekraïense instellingen om hun mobiliteiten in kaart te brengen met het oog op toekomstige erkenning van leeruitkomsten en werkervaring. Daarom verzoekt het Nationaal Agentschap alle coördinatoren om voor lopende projecten, indien de partnerinstelling operationeel is, alsnog: 

  1. de ‘sending institution’ toe te voegen in systemen van afgeronde of toekomstige mobiliteiten
    en  
  2. een Inter-institutional Agreement te ondertekenen met de partnerinstelling waar staf of studentmobiliteit heeft plaatsgevonden of zal plaatsvinden. 

 

Het Oekraïense National Erasmus+ Office  

Als je een project uitvoert met een hogeronderwijsinstelling uit Oekraïne, dan adviseert de EC om bij het contact met de Oekraïense instelling ook het Oekraïense National Erasmus+ Office (NEO) in de CC te zetten (office@erasmusplus.org.ua). Het Oekraïense NEO is ook bereid om waar nodig ondersteuning te bieden. Op de volgende pagina is een lijst te vinden met Oekraïense hogeronderwijsinstellingen en de bijbehorende coördinatoren: https://erasmusplus.org.ua 

Force Majeure clausule (KA131 en KA107/171)

Je kunt de Force Majeure clausule inroepen als een mobiliteit in een programmaland door gegronde redenen vroegtijdig is beëindigd of geannuleerd. Dat wil zeggen dat clausule kan worden toegepast als de gevolgen van de situatie in Oekraïne een mobiliteit zodanig treffen dat deze niet kan worden voortgezet. Dit kan ook zijn in landen grenzend aan Oekraïne. Elke casus wordt apart beoordeeld en op voorbehoud goedgekeurd door het Nationaal Agentschap.

Informatie over Oekraïne en Erasmus

Op zoek naar meer informatie over Oekraïne en Erasmus? Hierbij een aantal nuttige links van de Europese Commissie en het Erasmus Student Network:

Vragen over de mogelijkheden?

Neem contact met ons op. Wij kunnen je vragen meenemen naar de Europese Commissie. 

  • Met specifieke vragen over de mogelijkheden bij KA131 kun je terecht bij Larissa, Joy, Erick en Ting via KA103@erasmusplus.nl

  • Met vragen over KA107/KA171 kun je terecht bij Lennaert, Alexandra en Jasper via KA107@erasmusplus.nl