Skip naar content

Positieve impact buitenlandervaring studenten hoger onderwijs aangetoond

Hbo- en wo-studenten die voor stage of studie naar het buitenland zijn gegaan, hebben hier jaren later nog profijt van. Zo blijkt uit onderzoek van ResearchNed naar de impact van Erasmus+. Vijf jaar na de buitenlandervaring ervaart maar liefst 97% nog steeds de positieve impact op het persoonlijk leven. Op professioneel gebied geldt dit voor 89% van de studenten.

Hoger onderwijs

Langer in het buitenland, meer positieve impact

Hoe langer de (oud-)studenten in het buitenland waren, hoe hoger ze scoorden op de impact op het persoonlijke én professionele leven. Niet alleen de duur van de buitenlandervaring is van invloed op de impact. Studenten die voor meerdere doelen naar het buitenland zijn gegaan, ervaren ook een hogere impact  op hun professionele leven. Denk hierbij aan doelen als een stage en een studie in het buitenland. 

Erasmus+ brengt studenten verder in hun loopbaan

Ook op professioneel gebied is de positieve impact op verschillende vaardigheden na vijf jaar nog van grote meerwaarde voor de oud-studenten. Dit geldt voor de vaardigheden voor communicatie en samenwerking in internationale contexten die ze hebben opgedaan (65%). Maar ook zelfstandigheid (51%), professionele vaardigheid (50%) en flexibiliteit ten aanzien van nieuwe situaties (47%) worden vaak genoemd. Studenten rapporteren dat hun internationale contacten hun huidige leven verrijken en dat dit hen verder brengt in hun loopbaan.

Grote meerwaarde voor interculturele vaardigheden

Naast impact op het persoonlijke en professionele leven, toont het onderzoek aan dat een buitenlandervaring zorgt voor betere interculturele vaardigheden. Een oud-student geeft aan: “Je gaat meer open staan voor andere culturen, het maakt je begripvol en tolerant naar mensen met een andere achtergrond. Het maakt dat ik in mijn huidige baan in een internationaal onderzoeksinstituut makkelijk samenwerk met buitenlandse collega's.”

Meer weten?

Wil jij meer lezen over de uitkomsten van dit onderzoek? Download dan het onderzoeksrapport.

Onderzoeksrapport: Een buitenlandervaring voor het leven
pdf
Een buitenlandervaring voor het leven.pdf