Skip naar content

Inclusie thema bij ‘Iedereen over de grens-dag’ 2022

Op woensdag 28 september vond de ‘Iedereen over de grens-dag’ plaats bij het Koning Willem 1 College in Den Bosch. Na twee online edities konden zo’n 100 internationaal stagecoördinatoren (IBPV-coördinatoren) en -begeleiders uit het mbo elkaar eindelijk weer eens fysiek ontmoeten. Het thema inclusieve mobiliteit stond centraal op deze dag.

Middelbaar beroepsonderwijs

In het middelbaar beroepsonderwijs ging het voor de coronapandemie de goede kant op met studentenmobiliteit. De grenzen zijn open en gelukkig is mobiliteit weer mogelijk. Maar geldt dit voor iedereen? Hoe bereik je studenten voor wie naar het buitenland gaan voor studie of stage niet vanzelfsprekend of gemakkelijk is? Wat zijn hierbij dilemma’s en uitdagingen? En bovenal, wat zijn de mogelijkheden voor inclusieve mobiliteit?

Verleggen van grenzen

De organisatie van de vijfde editie was in handen van Nuffic, MBO Raad, SBB en het nationaal Agentschap Erasmus+. De opening werd gedaan door Manfred Polzin van MBO Raad, samen met Stan Broekhuis, oud-student van het Koning Willem 1 College én WilWeg-ambassadeur. Daarna pleitte Milan Safy, bestuurslid van JOB MBO voor een buitenlandervaring voor iedereen, dus ook voor studenten van niveau 1 en 2 en BBL (beroepsbegeleidende leerweg.

In de inspirerende keynote sprak Babet Hoeberigs (oud-practor internationalisering bij ROC van Twente en ROC Mondriaan over haar visie op inclusieve mobiliteit, waarbij het gaat om het verleggen van grenzen door studenten.

Ervaringsspel over belemmeringen

Tijdens de inspiratiesessies werden vervolgens vele praktijkvoorbeelden gedeeld. Bijvoorbeeld over een groepsreis naar Roemenië voor niveau 1-studenten en over een doorlopende leerlijn internationalisering voor je opleiding. Ook was er een ervaringsspel waarbij deelnemers zelf konden ervaren welke belemmeringen studenten kunnen hebben om naar het buitenland te gaan.

Buitenlandse leerervaring en gelijke kansen

De deelnemers gingen met elkaar in gesprek over hoe zij een buitenlandervaring op maat kunnen organiseren voor studenten met fewer opportunities met behulp van Erasmus+, over gelijke kansen door stagematching en over hoe studenten bereikt en begeleid kunnen worden bij een internationale leerervaring.

Inclusieve mobiliteiten

Tijdens de dag waren er veel momenten om tips met elkaar te kunnen uitwisselen en met elkaar in gesprek te gaan. De deelnemers gingen dan ook naar huis met veel inspiratie en praktische tips om inclusieve mobiliteiten te organiseren.