Skip naar content

De + van Stichting Bloom

docent wereldkaart

Vergroot je wereld met Erasmus+

Wil je jezelf en jouw organisatie een internationale impuls geven? Vraag dan subsidie aan voor een internationaal project!

‘Shared Responsibility’ in (h)erkenning van leren

Stichting Bloom organiseert internationale ervaringsreizen binnen Europa voor organisaties die werken met jongvolwassenen die zoekende zijn in hun (leer)proces. De stichting initieert en neemt deel aan (inter)nationale projecten rondom leren en het zichtbaar maken van leren. De centrale vraag: hoe kunnen alle opgedane vaardigheden worden her- en erkend, ook als er geen diploma of certificaat tegenover staat? Bloom werkt hiervoor met speciaal ontworpen badges, die zijn ontwikkeld in het project ‘Shared Responsibility’. Jorine en Patrick vertellen hun verhaal.

Jeugd & jongerenwerk

Kijk hier naar hun verhaal:

Stichting Bloom gelooft in de kracht van het leren. Iedereen leert op zijn eigen manier. Met (inter)nationale projecten creëert de stichting mogelijkheden tot ervaringsleren en de (h)erkenning van leren. Jorine van Egmond: "Met een Strategisch Partnerschap van Erasmus+ Jeugd hebben we met zes regio’s uit vier verschillende landen onderzocht wat er wordt geleerd en waar werkgevers op zitten te wachten. Hoe kun je alle vormen van leren her- en erkennen?"

Het project draagt de naam ‘Shared Responsibility’ omdat de (h)erkenning van leren een gezamenlijke verantwoordelijkheid is van jongeren en onderwijsinstellingen, maar meer nog van overheden en werkgevers. Eigenlijk van alle plekken waar geleerd wordt als jongeren buiten het formele onderwijs vallen.

Jongeren kunnen badges krijgen binnen de vier thema’s: communicatie, digitale vaardigheden, ondernemerschap en sociale vaardigheden. Patrick van Duin heeft deze badges vormgegeven. "Het is mooi om zo mensen te kunnen helpen die geen certificaat of diploma kunnen krijgen via een opleiding. Met het badges-systeem kunnen zij toch een baan krijgen. Ze kunnen ermee laten zien wat ze kunnen."

Volgens Jorine hadden ze het project niet kunnen opzetten zonder Erasmus+ Jeugd. "Tijdens een internationale training kwam dit thema naar voren en we konden het idee meteen omzetten in een projectvoorstel, dat vervolgens werd gehonoreerd. Volgens onze Finse partner is dit project het begin van een nieuw tijdperk."