Skip naar content

Het begin van Bianca Hellenthal-van Dam

Lanceringsevent Let’s begin!

Op 22 juni 2021 lanceren we vol trots het nieuwe programma Erasmus+!

‘Erasmus+ heeft ons alle kansen gegeven’

Bianca Hellenthal-van Dam organiseerde zes jaar geleden voor het eerst een internationale stage voor haar studenten aan de opleiding Haarverzorging van Albeda Beauty & Fashioncollege in Rotterdam. Het initiatief is inmiddels met veel enthousiasme overgenomen door zeker twee andere ROC’s. Bianca kwam op het idee doordat haar kinderen op havo en vwo op uitwisseling gingen en ze vroeg zich af waarom haar studenten dat niet deden.

Middelbaar beroepsonderwijs

Wat heb je gedaan?

Mijn kinderen gaan ieder jaar wel naar het buitenland. Ze krijgen alle kansen. Op havo en vwo gebeurt van alles met internationale projecten terwijl veel van mijn studenten nog nooit in het buitenland zijn geweest. Ik werk nu twintig jaar bij de kappersopleiding en vroeg me destijds af waarom wij zoiets niet deden met onze studenten. Een reis naar Londen is erg interessant, want dat is the place to be op haargebied. Zoals Parijs dat is met kleding en mode.

Bij de opleiding waren we nog niet ingericht op de gemengde populatie die we in Nederland hebben. Het is niet meer alleen Europees haar en maar ook Afrohaar. Dat kwam moeilijk van de grond en ik ben op zoek gegaan naar manieren om dit te integreren in de opleiding. Ik heb een vooraanstaande school in Londen gevraagd of zij trainingen konden geven aan onze studenten. Ook heb ik contact gezocht met de Toni & Guy Academy in Londen. In 2015 hebben we de eerste reis gemaakt. Studenten krijgen een week training op de Black Hair Academy. De tweede week lopen ze na een trainingsdag de rest van de week stage bij een salon van Toni &Guy.

Hoe was het?

De eerste keer was een hele uitdaging, maar al snel stond er een mooi en stevig programma met goede contacten. We hebben daarover een filmpje gemaakt en dat is getoond bij de MBO2daagse. Daarna waren twee andere ROC’s zo enthousiast dat ze het nu standaard in hun programma hebben. Het is ook mooi dat internationalisering door dit project veel meer ging spelen binnen ons team. Docenten gingen kijken wat er te leren valt in andere landen. Ze gingen op verschillende uitwisselingen en docentenstages in het buitenland. We kregen ook het verzoek om een aanvraag te doen voor een KA2-project. Dat had ik nooit gedurfd zonder die eerste ervaringen in Londen.

De gevolgen van Brexit hebben wel invloed op het project en corona heeft natuurlijk ook niet meegeholpen. Als er straks weer dingen mogen, moeten we eerst weer de contacten opzoeken. Het is moeilijk om die digitaal te onderhouden. Kort voor corona waren we op stage in Berlijn. Dat was toen al heel beperkt door corona, maar we hebben wel gezien dat er meer in de wereld is dan Londen. In de toekomst willen we dan ook met studenten naar Londen én naar Berlijn.

We gaan altijd met twee docenten en dat is roostertechnisch niet eenvoudig, maar zo’n reis is een ware uitputtingsslag. Je staat 24 uur per dag aan. Als je na een dag op een bankje zit met een kopje thee en de verhalen van de studenten hoort, maakt dat het weer goed. Ze worden niet alleen betere kappers, maar ook zoveel rijker als mens. Het opent hun ogen en ze bedenken zelf doelen die ze willen bereiken in het leven. Met de internationale uitwisselingen draag je een steentje bij aan de maatschappij.

Wat heeft het gestart?

Al met al heeft het ons op allerlei vlakken veel gebracht. Tijdens vijf bijeenkomsten in verschillende landen hebben we als team zoveel geleerd dat we zelfs veranderingen hebben doorgevoerd in het curriculum. Puur doordat we hebben gezien hoe anderen het doen en hoe het ook kan. Ik weet ook dat een aantal studenten is teruggegaan naar Londen voor een tienweekse stage bij Toni & Guy. Een enkeling heeft er zelfs een baan aan overgehouden bij een Toni & Guy salon in Nederland.

Studenten die Londen op hun cv hebben staan, vergroten hun kansen op de arbeidsmarkt. Ze hebben hierdoor meer bagage en kunnen veel aan. Ook groeien ze persoonlijk. In het begin vinden ze het allemaal spannend om Engels te praten, maar ze krijgen enorm veel zelfvertrouwen als ze zien dat ze het kunnen. Ook durven ze met de metro individueel naar de stageplek te reizen, nadat we dat stapje voor stapje met ze hebben geoefend.

Start met impact?

Er is zoveel mogelijk in de dagelijkse onderwijspraktijk. Erasmus+ heeft ons alle kansen gegeven. Zonder Erasmus+ hadden we het nooit kunnen doen. De allereerste docentenstage in Londen heeft deuren geopend en hierdoor zijn allerlei ideeën ontstaan. Daarmee is het allemaal begonnen. Alle stukjes van Erasmus+ dragen daaraan bij. We merken dat steeds meer studenten enthousiast zijn over internationalisering. Ze durfden het eerst niet, maar wagen nu toch de sprong.

Van sommige verhalen springen me nog steeds de tranen in de ogen. Bijvoorbeeld van een student met zussen, die allemaal naar havo en hbo gingen en daar van alles konden doen in het buitenland. Zij kan nu ook zeggen dat ze naar Londen is geweest. Haar moeder is zo trots. Erasmus+ heeft dat mogelijk gemaakt.

Dit verhaal maakt onderdeel uit van de lancering van het nieuwe programma 2021-2027, met als thema Let’s begin. Op dinsdag 22 juni is een interactieve online lanceringsbijeenkomst voor iedereen die met Erasmus+ wil starten of doorgaan.