Kwetsbare doelgroepen bereiken met inspiratie uit Portugal

Erasmus+ is er ook voor… bibliotheken die werken aan digitale inclusie
In Nederland hebben veel mensen moeite met digitale vaardigheden. Denk aan het aanvragen van een DigiD, het gebruiken van een zorgportaal of het online regelen van overheidszaken. Voor deze groep, bijvoorbeeld ouderen of mensen met een beperkte taalvaardigheden, is digitale inclusie niet vanzelfsprekend. Bibliotheken spelen hierin een belangrijke rol. Toch is het bereiken van deze mensen soms lastig.
Daarom ging Rijnbrink, de ondersteuningsinstelling voor bibliotheken in Overijssel, samen met de bibliotheek Tiel naar Portugal via Erasmus+.
Leren van bibliotheken in Portugal
In Lissabon zagen de deelnemers hoe bibliotheken daar midden in de samenleving staan. Ze werken veel met buurtbewoners en sluiten direct aan op wat er speelt. “In Portugal zeggen ze: als iemand met een vraag komt, zeggen we eerst ja. Daarna kijken we hoe we het kunnen regelen,” vertelt Lisanne, ontwikkeladviseur bij Bibliotheek Rivierenland. Dat open denken inspireerde.
Bekijk onderstaande video en ontdek wat de reis naar Portugal Rijnbrink en de bibliotheek heeft gebracht.
Samenwerken met andere organisaties
Sinds de reis is de bibliotheek actiever geworden in het opzoeken van de doelgroep. Bijvoorbeeld door samen te werken met verenigingen of vrijwilligersorganisaties. “We bieden al jaren digitale cursussen aan, maar vaak kwam er niemand. Nu gaan we naar de mensen toe – en dat werkt,” aldus Lisanne.
Elisabeth Over de grens leer je anders kijken – niet wat er niet kan, maar wat wél mogelijk is.”
Community library: digitale vaardigheden beginnen bij contact
Digitale inclusie begint niet met een cursus, maar met vertrouwen en contact. Daarom zijn bibliotheken gestart met pilots rond ‘community libraries’. Bibliotheken leren beter aan te sluiten bij de behoeften van hun buurt. Erasmus+ maakt het mogelijk om dit soort vernieuwing in gang te zetten.
Meer samenwerking over grenzen
Rijnbrink heeft nu een officiële Erasmus Accreditatie. Zo kunnen zij en andere bibliotheken vaker naar het buitenland om nieuwe ideeën op te doen. Er zijn al plannen voor nieuwe projecten, bijvoorbeeld om naar bibliotheken in Denemarken te gaan.
Waarom Erasmus+
“Elke bibliotheek wil betekenisvol zijn voor de buurt,” zegt Remko van Rijnbrink. “Digitale inclusie is daar een belangrijk onderdeel van. Erasmus+ helpt je om nieuwe manieren te ontdekken én echt verschil te maken.”
Wil jouw bibliotheek ook werken aan digitale inclusie met hulp van Erasmus+? Kijk op informatiepagina voor volwasseneneducatie en ontdek de mogelijkheden.