Skip naar content

Impact, inclusie en duurzaamheid bij University of Aruba

‘Dankzij Erasmus+ van lokale universiteit naar internationale Caribische universiteit’

Wat is de impact van Erasmus+ in het Caribisch deel van het Koninkrijk? En op welke manier zijn ze op Aruba bezig met de thema’s inclusie en duurzaamheid? We vragen het Rushella Tromp, coördinator van Office of International Affairs van University of Aruba.

Primair en voortgezet onderwijs Hoger onderwijs

Hoe lang zijn jullie al internationaal actief?

Onze universiteit is opgericht in 1986 en internationalisering is er altijd geweest. We zitten in een heel internationale omgeving, vlak bij de Verenigde Staten en op een mooie dag kunnen we de bergen van Venezuela zien. De internationalisering is wel altijd meer inkomend dan uitgaand geweest, omdat professoren uit het buitenland hier vaak een periode komen lesgeven. En we hadden korte mobiliteiten voor een week bijvoorbeeld, maar alles was niet zo goed opgebouwd als nu bij Erasmus+.

Wanneer kwamen jullie bij Erasmus+?

Dit is sinds 2014, met de eerste Call in 2015. We moesten toen veel aan promotie doen met een massale informatiecampagne. Onze studenten kenden Erasmus+ niet en ook het idee van subsidie was nieuw voor ze. In 2017 konden de eerste studenten met verhalen en foto’s aan anderen laten zien wat het inhoudt.

Wat is de impact van internationalisering met Erasmus+?

De impact is groot. We zijn lokale, kleine universiteit met in totaal zo’n 700 studenten, maar met nu vijf tot tien internationale studenten per klas. Komend semester hebben we hier maar liefst veertig internationale studenten op bezoek. Daardoor is er ook sprake van internalisation at home en dat heeft de dynamiek op de universiteit veranderd.

Wat is er veranderd sinds het begin?

In het begin moesten we het allemaal nog organiseren. Ik ben in 2017 begonnen en merkte al snel dat het teveel was voor een persoon. In 2018 is mijn collega Darlene erbij gekomen. Het was een zoektocht hoe we ons onderwijsprogramma konden matchen met de mogelijkheid om naar het buitenland te gaan. Dat is gelukt en daarmee hebben we voor onze studenten ruimte gecreëerd voor internationale ervaringen. De hele internationalisering groeit verder en dat willen we ook. We hoeven nu geen studenten meer te zoeken. Ze weten zelf heel goed wanneer de deadlines zijn.

Doen jullie nog wel aan promotie?

We hebben vaste informatiemomenten in een jaar. Tijdens de International Days houden we presentaties en alumni van Erasmus+ laten foto’s laten zien. Voor studenten is het altijd goed om met medestudenten te praten. Ze krijgen dan het idee dat zij het ook kunnen. Ook collega’s gaan naar het buitenland en ze komen altijd terug met goede ideeën. Ze hebben veel geleerd en die kennisuitwisseling is fantastisch.

Hoeveel studenten gaan er naar het buitenland?

Dit jaar hebben we ongeveer twintig studenten die naar het buitenland gaan. Voor het eerst hadden we meer aanvragen dan plekken en we moesten selecteren. Die selectie gebeurt op basis van de motivatiebrief, maar ook achtergrond en een eventuele beperking spelen mee. Het is en blijft een hele onderneming. De subsidie helpt studenten, maar het is niet genoeg. Als je in de winter naar Europa gaat, moet je ook zorgen voor de juiste kleding. Winterkleding hebben we hier niet. Ook willen studenten soms extra reizen in Europa. Dat zijn allemaal kosten waar je rekening mee moet houden.

Wat is voor jullie de plus van Erasmus+?

De internationale blik is nu ook op Aruba zelf. We zijn een internationale Caribische universiteit in plaats van een lokale universiteit. Dat is dankzij Erasmus+. De impact is ook breder dan alleen de universiteit. Enkele jaren geleden heb ik op scholen een presentatie gegeven over Erasmus+ en studenten en medewerkers hebben met foto’s laten zien wat ze hebben gedaan. Dat heeft gezorgd voor een versnelling van de professionalisering in internationalisering, want scholen kwamen naar mij voor informatie over de mogelijkheden. We willen anderen ook inspireren en de informatie verspreiden naar anderen op het eiland.

Wat vind jij het mooiste aan internationalisering?

Het mooiste is als studenten terugkomen. Vaak gaan ze verlegen naar het buitenland, maar ze komen heel zelfverzekerd terug. Het is echt een life changing opportunity en een waardevolle ervaring. De internationale ervaring is niet alleen goed voor je studie maar ook voor je persoonlijke ontwikkeling. Internationalisering geeft onze studenten en medewerkers meer kansen. Dat gun ik alle Arubaanse studenten.

Wat doen jullie met inclusie?

Op de universiteit zijn we veel bezig met inclusie. Volgend voorjaar willen we een Inclusion Week organiseren vanuit het vak Diversity. We hebben al langer een Diversity Café maar een hele week met activiteiten rond inclusie is nieuw. Ik ben benieuwd hoe dat gaat lopen. Op de campus zijn we ook bezig met dit thema. We hebben een regenboogvlag voor respect, non-binaire toiletten en het terrein is rolstoelvriendelijk.

En het thema duurzaamheid?

Om actief burgerschap te stimuleren, hebben we vrijwilligerswerk toegevoegd als onderdeel van de uitwisseling, zowel voor uitgaande als inkomende studenten. Voor de inkomende studenten hebben we een lijst met mogelijkheden gemaakt, bijvoorbeeld helpen bij een kerk of hondenopvang. Bij uitgaande studenten is het aan de onderwijsinstelling wat ze er precies mee doen. Het gaat om een investering van 24 uur en we stellen het niet verplicht, maar tot nu toe doet iedereen mee.

Wat krijgen de studenten voor dit vrijwilligerswerk?

Na afloop krijgen ze een certificaat, maar het mooiste is natuurlijk dat ze iets van zichzelf kunnen geven aan het land waar ze zijn. Dat willen we aan ze doorgeven aan. Iets leren van het gastland is altijd goed. Zelf organiseren we vier oriëntatiedagen, waarbij de buitenlandse studenten ook kennismaken met Papiamento en onze cultuur.

Vinden jullie duurzaamheid belangrijk?

Op de campus doen we aan afvalscheiding, we kweken groente en kruiden en willen hier geen plastic meer. Naar het buitenland moeten we wel altijd met het vliegtuig. Dat is helaas niet anders. Maar we adviseren studenten om binnen Europa met de trein te reizen.

Wat hoop je voor de toekomst?

We willen doorgaan met wat we nu doen en blijven groeien, zowel op de universiteit als op het eiland. Zoals gezegd heeft Erasmus+ heeft veel impact gehad op de universiteit en ik hoop dat dit bij primair en voortgezet onderwijs ook gebeurt. Dat begint allemaal met meer bekendheid en dat iedereen weet wat Erasmus+ is.