Skip naar content

Best practice: project ADVANCE

KA2 Strategisch Partnerschap ADVANCE is recentelijk afgerond en heeft een uitstekende beoordeling gekregen. De score is vooral hoog op impact. Wat maakt het project zo succesvol?

ADVANCE helpt bij opleiding van toekomstige cel- en gentherapie-onderzoekers in Europa

Met het door Erasmus+ gefinancierde ADVANCE-project kunnen beginnende wetenschappers vaardigheden en wetenschappelijke kennis ontwikkelen op het gebied van cel- en gentherapieën. Deze specifieke vaardigheden en kennis zijn nodig voor de verdere ontwikkeling van deze veelbelovende innovatieve therapieën. Lees meer over deze KA2-project dat is beoordeeld als 'best practice'.

Hoger onderwijs

Cel- en gentherapieën zijn innovatieve geneesmiddelen voor geavanceerde therapie (ATMP's). Deze therapieën zijn veelbelovend voor de toekomstige behandeling en zelfs genezing van enkele ziekten zoals sommige kankersoorten, maar ook hematologische, neurodegeneratieve en genetische ziekten. ATMP's bieden bovendien een enorm potentieel voor ziekten die op dit moment nog ongeneeslijk zijn.

Helaas zijn hierbij nog wel enkele obstakels. Zo kent de “vertaling” van wetenschappelijke bevindingen naar voordelen voor de patiënt vele uitdagingen. Ook is de betrokkenheid nodig van vele verschillende partijen om de cel- en gentherapieën beschikbaar te maken voor patiënten in de kliniek. Het door Erasmus+ gefinancierde ADVANCE-project helpt hierbij. Om ervoor te zorgen dat de therapieën hun potentieel waarmaken, zijn specifieke vaardigheden en kennis noodzakelijk. ADVANCE heeft beginnende wetenschappers ondersteund bij het ontwikkelen van vaardigheden en wetenschappelijke kennis op het gebied van cel- en gentherapieën.

Het was een van de beste leerervaringen in mijn carrière - zoveel nieuwe informatie, connecties en verschillende gezichtspunten!

Ana Herman

Wat is ADVANCE?

Eliis Keidong van EATRIS vertelt: ‘Het project ging in 2019 van start met zes Europese partners in Italië, Slovenië, België en Nederland. In nauwe samenwerking creëerden zij een schat aan opleidingsmateriaal en mogelijkheden voor alle onderzoekers in heel Europa, en daarbuiten.'

Hiermee kunnen zij meer leren over de uitdagingen, maar vooral de kansen die er liggen op dit zich snel ontwikkelende en belangrijke gebied. 'We zijn ambitieus en willen beginnende wetenschappers ondersteunen bij het verbeteren van hun carrièrekansen en inzetbaarheid op dit complexe gebied’, aldus Eliis.

Wat doet ADVANCE?

Het ADVANCE-programma bestaat uit drie onderdelen, die elkaar aanvullen: een open en gratis online leermodule, een uitgebreide webinarreeks en een intensieve face-to-face workshop. Eliis: ‘Het hele curriculum was gebaseerd op het verkennen van de vier belangrijkste uitdagingen in de ontwikkeling van ATMP's: wetenschappelijk, productie, vergoeding en regelgeving. Ook hebben we technische kennis aangevuld met loopbaanadvies en ondersteuning in de vorm van webinars en individuele loopbaancoachingsessies.’

De ADVANCE workshop was de beste cursus over ATMP die ik heb gevolgd. Het was een selectie van onderwerpen en sprekers van topkwaliteit.

Barbara Dovgan

Met het oog op duurzaamheid waren de online cursus en de webinarserie volledig open en gratis toegankelijk voor iedereen. Ze blijven ook beschikbaar via het EATRIS TransMed Academy Online Learning Portal. Tijdens het project vond ook tweemaal een vijfdaagse workshop. Eliis: ‘Dit bracht jaarlijks zo’n dertig studenten bijeen om elkaar te ontmoeten, te netwerken, te brainstormen en ervaringen uit te wisselen.’

Wat maakt ADVANCE succesvol?

Dankzij de aanwezigheid van topwetenschappers en experts als sprekers was het ADVANCE-programma een groot succes. Het kreeg van uiterst positieve feedback, van zowel studenten als sprekers. De workshops waren zelfs zo populair dat ze elke zomer blijven plaatsvinden in Slovenië, onder leiding van de Universiteit van Ljubljana. De eerste editie is al van 5 tot 9 juni 2023. ‘In lijn met de hoge kwaliteit van het materiaal was het voor ons een genoegen en een eer om samen te werken met het Europees Geneesmiddelenbureau’, aldus Eliis. ‘Zij leverden alle leermiddelen voor de online cursus Regelgeving en organiseerden samen met ons de drie enorm populaire webinars met meer dan 800 deelnemers. Ze blijven zich inzetten om regelgevingsonderwijs te bieden aan ATMP-onderzoekers.’

Ik vond het leuk om gedachten en ervaringen uit te wisselen met andere deelnemers - waardoor we ook potentiële samenwerking konden bespreken en ons netwerk konden uitbreiden.

Belma Pehlivanović

Bij de projectorganisatie zijn ze verheugd dat Erasmus+ het project heeft verkozen tot best practice. ‘We hadden al wel een voorgevoel’, zegt Eliis. ‘We zagen het succes terug in allerlei aspecten, van de grote belangstelling van de deelnemers tot de bereidheid van topwetenschappers als sprekers en partners. Van deelnemers horen we ook dat zij na hun deelname aan het ADVANCE-programma nieuwe banen en samenwerkingsmogelijkheden vinden op het gebied van cel- en gentherapieën. We zijn ervan overtuigd dat de vele honderden deelnemers aan het project goed gepositioneerd zijn om het belangrijke werk voort te zetten en in de toekomst veranderingen teweeg te brengen in hun onderzoeksgemeenschappen.’

De belasting was hoog, maar goed beheerd en verdeeld: We stonden vroeg op, en gingen laat slapen, vanwege ‘huiswerk’, maar alles was leuk en in een zeer goed gezelschap.

Vincenzo Mercurio

ADVANCE en EATRIS

Het project werd gecoördineerd door EATRIS, de Europese infrastructuur voor translationele geneeskunde en omvatte de Universiteit van Ljubljana (Slovenië), KU Leuven (België), Elevate Health (Nederland), Takis Biotech (Italië), Istituto Superiore di Sanita (Italië) en Universite Libre De Bruxelles (België) als partners.

Meer weten?

Interesse? Volg ADVANCE ATMP Training Programme op LinkedIn en word lid van de LinkedIn-groep Next Generation of Translational Researchers om op de hoogte te blijven van toekomstige evenementen.

Meer resultaten >

 

Geef jouw project ook een internationale boost en ga voor een KA2 Strategisch Partnerschap van Erasmus+!