Skip naar content

Persoonlijk en professioneel groeien in het buitenland

Erasmus+ Magazine 2024 cover

Publicaties

Lees ook deze publicaties over het programma Erasmus+!

Publicatie impactonderzoek ‘Erasmus+ Gevolgd en Gevlogd’

Wat doet een buitenlandervaring écht met je? Om die vraag te beantwoorden gaf het Nationaal Agentschap Erasmus+ opdracht aan onderzoeksbureau Oberon, in samenwerking met Qrius en productiebedrijf Saus!, om een verdiepend onderzoek te doen naar de impact van een buitenlandervaring via Erasmus+. Het resultaat is een persoonlijk én visueel verslag van studenten en onderwijsprofessionals die de sprong naar het buitenland waagden.

Het onderzoek – uitgevoerd tussen oktober 2019 en april 2020 – volgde 119 studenten en 21 onderwijsprofessionals die drie tot zes maanden in het buitenland verbleven. De focus lag op hun ervaring voor, tijdens en na het verblijf. De persoonlijke ontwikkeling, gemoedstoestand en beleving stonden centraal. Naast vragenlijsten, groepsgesprekken en een ‘backpack-onderzoek’ deelden vijf deelnemers hun reis via vlogs – goed voor 240 minuten aan uniek beeldmateriaal!

Ervaringen in het buitenland in beeld gebracht 

De vijf deelnemers maakten in totaal 34 vlogs. Dankzij een online vlogcursus konden zij via de vlogs hun reiservaringen vastleggen – van een rondleiding door een studentenhuis tot reflecties op cultuurverschillen en nieuwe vriendschappen. Student Déni Boom won zelfs de vlogwedstrijd met haar stageverslag uit Oostenrijk. Ook onderwijsprofessional Kees Boeren (KPO Roosendaaldeelde via vlogs zijn internationale ervaringen.

Van motivatie tot blijvende verandering

Wat blijkt? De buitenlandervaring volgt een herkenbare curve, die lijkt op de U-curve-theorie van cultuurshock. De beginfase – de ‘honeymoon’ – is spannend maar vooral vol energie. Deelnemers zijn nieuwsgierig naar een nieuwe cultuur, persoonlijke groei en het verbeteren van hun taalvaardigheid. In de middenfase komen uitdagingen als heimwee, stress en cultuurverschillen om de hoek kijken. Maar juist deze momenten blijken waardevol en essentieel voor ontwikkeling. Studenten leren zichzelf beter kennen, ontwikkelen hun sociale en interculturele vaardigheden en worden zelfstandiger.

Na thuiskomst: een blijvende verandering

Bij terugkomst blijkt de impact vaak groter dan verwacht. De meeste studenten noemen de ervaring zelfs levensveranderend. Ze zijn zelfstandiger, zelfverzekerder en rijker door de nieuwe contacten en inzichten. Ook onderwijsprofessionals ervaren waardevolle groei. Zij keren terug met nieuwe inzichten die ze ook meenemen naar de eigen instelling, en met motivatie om internationale samenwerkingen verder vorm te geven.

“Je ontdekt wie je eigenlijk wil zijn. En je leert omgaan met allerlei mensen, culturen en situaties.”

Conclusie: Erasmus+ verandert levens

Het programma Erasmus+ blijkt meer dan een leerzame reis. Het is een traject van persoonlijke en professionele ontwikkeling. Dit impactonderzoek laat zien hoe diepgaand en blijvend die ontwikkeling kan zijn. Het programma Erasmus+ blijkt een krachtige motor voor persoonlijke ontwikkeling, culturele verbinding en toekomstgerichte samenwerking.

“Ik ben opener, zelfstandiger en weet nu beter wie ik ben – sociaal én professioneel.”

Benieuwd naar alle resultaten en verhalen?

Lees het volledige onderzoeksrapport van Oberon hieronder.