Skip naar content

Workshop Erasmus+ over technostress & digitaal welzijn

Op 28 mei vond binnen de European Digital Education Hub de workshop Digital Wellbeing & Technostress plaats. Deze workshop is een resultaat van de projectgroep Diversity, Equity & Inclusion. Tijdens deze online bijeenkomst gaven de sprekers Dr. Ann Marcus-Quinn en Jessica Niewint Gori inzicht in wat technostress veroorzaakt én mogelijke oplossingen hiervoor.

Alle onderwijssectoren

Factoren van technostress en digital welzijn

Veel factoren geven bewust en onbewust stress aan leerkrachten en docenten. Zo kan de constante aanwezigheid van schermen en apparaten bij leerlingen en docenten leiden tot een informatie-overload en/of digitale vermoeidheid. Ook het constant bereikbaar “moeten” zijn en de enorme hoeveel communicatiekanalen en informatieplatforms kunnen leiden tot technostress.

Technostress en digitaal welzijn

De grootste uitdaging is om digitaal onderwijs op een gezonde en evenwichtige manier te gebruiken. Het doel van de workshop was om deelnemers inzicht te geven in wat digitaal welzijn en technostress is. In groepen werd gewerkt aan het herkennen van symptomen en praktische oplossingen om digitaal welzijn te garanderen.

Digitalisering: een prioriteit van Erasmus+

Digitalisering is een prioriteit van het programma Erasmus+ en krijgt extra aandacht in de programmaperiode 2021-2027. Het NA Erasmus + vindt het hierin belangrijk dat digitalisering vanuit de menselijke factor ontwikkeld wordt. Centraal staat het bevorderen van de digitale paraatheid en digitale veerkracht. Virginia van der Ster, coördinator digitalisering, leidde de projectgroep namens het Nationaal Agentschap.

Over de projectgroep Diversity, Equity & Inclusion 

De projectgroep Diversity, Equity & Inclusion was werkzaam in de periode van oktober 2023 tot en met februari 2024. De projectgroep werd georganiseerd binnen de European Digital Education Hub en gefinancierd door Erasmus+. Naast deze worshop heeft de projectgroep ook een advies, een whitepaper en een case study ontwikkeld over de digitale kloof.

Meer inspiratie over Erasmus+ en digitalisering

Wil je meer inspiratie opdoen wat betreft projecten van Erasmus+ met het thema van digitalisering? Bekijk dan deze video’s. Wil je inspirerende sessies volgen over digitalisering en internationalisering? Kom dan naar het Annual Event van Erasmus+ op 2 oktober.