Skip naar content

Tips voor het organiseren van corona-proof activiteiten

Heb je de intentie om een (nieuwe) activiteit te plannen of te organiseren? Het is belangrijker dan ooit om naast de gebruikelijke organisatorische punten ook andere bijzonderheden te checken. Zo hebben we in Nederland de 1,5 meter afstands-regel waar we ons aan moeten houden en zijn mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht. Per land kunnen er aanvullende maatregelen zijn.

Jeugd & jongerenwerk

Om te helpen bij de beslissing om een activiteit wel of niet door te laten gaan of op te starten zetten we graag enkele tips op een rijtje.

  • Download de Reisapp

Voorkom vervelende verrassingen. Check alle risico’s en andere belangrijke informatie in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken via de website www.nederlandwereldwijd.nl of download de Reisapp van Buitenlandse Zaken. De Reisapp laat, ook tijdens de reis, actuele reisadviezen zien. En met één druk op de knop is er contact met het 24/7 BZ contactcentrum.

  • Check de basis leefregels

Wil je een activiteit organiseren met jongeren uit meerdere landen? Vergeet dan vooral niet om de pagina van het RIVM te checken. Op www.rijksoverheid.nl lees je de basisregels die voor iedereen gelden. Hier vind je ook een link naar de algemene leefregels in het Engels.   

  • Maak een lijst met aandachtspunten 

Start je binnenkort met een project of een activiteit? Om te helpen bij de beslissing om een project of activiteit wel of niet door te laten gaan of op te starten hebben we alvast enkele aandachtspunten op een rij gezet. De aandachtspunten kunnen je helpen om (verder) na te denken over richtlijnen, reizen, activiteiten en wat te doen bij noodsituaties. Je vindt onze lijst met aandachtspunten bij vraag 8 op onze Corona FAQ-pagina.

  • Maak geen onnodige kosten

Omdat we de ontwikkelingen rondom Covid-19 de komende maanden niet kunnen overzien, verzoeken wij dringend om géén kosten te maken zolang er vanuit alle betrokken partners geen duidelijkheid is dat de activiteit daadwerkelijk veilig plaats kan vinden. Ga pas van start als er vanuit alle betrokken partners de zekerheid is dat de activiteit, conform de formele richtlijnen van de betrokken landen, georganiseerd kan worden.

  • Lees ook deze tips en regels voor meerdaagse activiteiten

In de zomer worden er normaal veel toffe activiteiten georganiseerd, maar door het coronavirus zien deze er voorlopig anders uit. Op de website We gaan op zomerkamp.nl, de officiële website van aanbieders van zomer- en vakantiekampen, vind je protocollen en verschillende afspraken die je met elkaar kunt maken.

  • Lees het protocol om veilig te trainen in de 1,5 meter samenleving

De Nederlandse Orde van Beroepstrainers heeft in samenwerking met Letsgoactive training groep een protocol ontwikkeld met stappen en aandachtspunten om toch te kunnen trainen in een 1,5 meter samenleving. Klik hier voor het volledige protocol.