Skip naar content

Stichting art. 1 over Youthgoal #2: Gelijkheid van alle gendertypen

Youthgoal #2 gaat over het garanderen van gelijkheid van alle gendertypen en gendergevoelige benaderingen in alle levensaspecten van een jongere.

Jeugd & jongerenwerk

Stichting Art. 1 is een Nederlandse organisatie die zich actief bezighoudt met gendergelijkheid en bijzondere projecten organiseert. Voorzitter Chris Belloni vertelt over twee verschillende projecten die financieel mede mogelijk zijn gemaakt met subsidie van Erasmus+ Jeugd:

  • Jongerenuitwisseling: Queer Faces Migrant Voices Nuremberg
    In oktober 2019 organiseerde Stichting
    Art. 1 samen met Radio Z een jongerenuitwisseling in het Duitse Neurenberg: ‘Queer Faces Migrant Voices’. De deelnemers kwamen in een veilige omgeving bij elkaar en deelden hun eigen verhalen rondom gendergelijkheid, LGBTQ, discriminatie en racisme. Het merendeel van de deelnemers is uit hun land gevlucht vanwege hun geaardheid, en zaten op het moment van deelname in het proces om de vluchtelingenstatus te verkrijgen in Nederland of Duitsland. Door hun verhalen te delen met andere jonge, gelijkgestemde mensen kreeg hun zelfvertrouwen een enorme boost, en deden de deelnemers tegelijkertijd kennis op wat betreft seksuele diversiteit en basis mensenrechten in hun nieuwe thuislanden.
  • Bijeenkomst tussen jongeren en beleidsmakers: Youth Dialogue for Change
    Dit Key Action 3-project bestaat uit drie conferenties over seksuele diversiteit en gendergelijkheid, die plaats vinden in zowel Nederland, Servië en Noord-Macedonië. Afgevaardigden van jongerenwerkorganisaties  uit Albanië, Kosovo, Nederland, Noord-Macedonië en Servië zullen de huidige situatie in hun land delen en dit tijdens paneldiscussies bespreken met verschillende andere partijen. De eerste bijeenkomst ging in december 2019 van start in Amsterdam, waar de jongeren in gesprek gingen met vertegenwoordigers van verschillende Nederlandse ministeries. In het project worden verschillende kunstuitingen gebruikt om de dialoog te faciliteren.   

Heb jij een goed idee voor een project rondom gendergelijkheid en wil je subsidie aanvragen?