Skip naar content

Online Linguistic Support (OLS)

Het leren en onderwijzen van vreemde talen

docent wereldkaart

Vergroot je wereld met Erasmus+

Wil je jezelf en jouw organisatie een internationale impuls geven? Vraag dan subsidie aan voor een internationaal project!

Online Linguistic Support (OLS) - ook voor mbo-docenten!

OLS is een gratis online platform van Erasmus + en het European Solidarity Corps voor het leren van vreemde talen. De taalcursusmodules bieden docenten waardevolle middelen om hun onderwijsactiviteiten te ondersteunen en leerlingen van het middelbaar beroepsonderwijs te helpen hun vaardigheden buiten het klaslokaal te blijven ontwikkelen.

Middelbaar beroepsonderwijs

Waarom zouden docenten dit hulpmiddel gebruiken?

Docenten zijn vrij om alle materialen op het OLS-platform te gebruiken, of het nu gaat om een ​​blended aanpak of taakgericht leren. Er zijn meer dan 2000 activiteiten op het platform in maar liefst zes talen (Duits, Engels, Spaans, Frans, Italiaans en Nederlands), zoals:

  • Leuke activiteiten om leerlingen te helpen nieuwe woordenschat en grammaticale structuren te ontdekken, binnen onderwerpen die relevant zijn voor het dagelijks leven en voor professionele contexten. Beschikbaar voor beginners (A1) tot en met gevorderden (C1).
  • Interactieve MOOC's - van elk een half uur - die leerlingen in een realistische situatie plaatsen. Deze kunnen verder worden versterkt met enkele face-to-face tutoring-sessies.
  • Quizzen over actuele zaken die kunnen worden gebruikt als oefening.
  • OLS biedt ook activiteiten op A1-niveau aan in 16 andere talen van de EU. Alle activiteiten zijn toegankelijk via desktop, tablet en smartphone.
  • Praktische tips voor docenten om er het beste uit te halen. Deze zijn ook te vinden in een reeks video's op de homepage van OLS.

Waarom zouden deelnemers aan Erasmus + uit het mbo dit hulpmiddel gebruiken?

OLS stelt meer dan 40 interactieve lessen voor met onder andere essentiële woordenschat, grammatica en nuttige zinnen die ze tijdens hun werk nodig kunnen hebben. De MOOC's van OLS zijn verdeeld per bedrijfstak, zoals bijvoorbeeld toerisme en cultuur, horeca en catering, gezondheid, verkoop en klantenservice, industrie en productie.

Wat vinden de docenten zelf?

Vanwege de coronacrisis hebben veel docenten het fysieke onderwijs moeten verplaatsen naar online. De meesten docenten geven aan dat OLS nuttig blijkt bij het lesgeven op afstand:

  • "Het was een mooie aanvulling op de reguliere online lessen."
  • "Het was mogelijk om het werk van de leerlingen te controleren."
  • “OLS was erg handig. Studenten vonden de activiteiten erg interessant en uitdagend."
  • “OLS verandert echt de dynamiek, in de zin dat het me in staat stelt mijn studenten onder te dompelen in werkelijke situaties. Dat is erg belangrijk bij beroepsonderwijs."

Wat vinden de leerlingen?

  • "Communicatie is een belangrijk onderdeel van in een keuken zijn, dus het feit dat deze [mondelinge oefeningen] in de oefeningen is opgenomen, is best aardig."
  • “Ik wil er komen en een beetje voorbereid zijn. Ik wil de basis kennen, dus ik zou nu beginnen in plaats van gewoon meteen te beginnen als ik daar aankom. Ik vind het ook een beetje respectvol om in het Duits te antwoorden en gedag te zeggen, als ik kan. "
  • “Je kunt met andere mensen praten in dezelfde positie als jij. En deel, als je bijvoorbeeld een probleem hebt, daar een community hebt. "
  • "Voor ons [wetende] dat we op iets heel specifieks ingaan, is het erg fijn om zo'n specifiek vocabulaire op OLS te hebben."

Hoe kan ik meedoen?

OLS is er om deelnemers aan het programma Erasmus+ te ondersteunen. Neem dus contact op met jouw instelling voor meer informatie en activeer jouw OLS-licentie voordat je volgende les begint!

Als je een projectcoördinator van een begunstigde mbo-instelling bent, zijn licenties voor OLS for Trainers nu al beschikbaar voor jouw organisatie. Als je nog geen licentie hebt of aanvullende licenties wilt aanvragen, vul dan het licentie-aanvraagformulier in via onderstaande knop!