Skip naar content
IMG_5424.JPG

Leerlingen uit Nederland en Zweden werken gezamenlijk aan klimaatgebonden thema's

Het Van Kinsbergen college uit Elburg coördineert voor het eerst een project Erasmus+: ‘Student exchange with KED school Uppsala’. Docente Frans Sabina Otten is zelf ooit als studente met een beurs Erasmus+ op uitwisseling naar Parijs geweest. Deze internationale ervaring gunt ze haar leerlingen ook van harte. 

Primair en voortgezet onderwijs

Het Van Kinsbergen college (een van de oudste scholen in Nederland) maakt gebruik van het Zweedse onderwijsconcept Kunskapsskolan EDucation (KED), dat draait om gepersonaliseerd leren. De keuze voor een Zweeds partnerland was zodoende snel gemaakt, en de Zweedse partner is Kunskapsskolan Uppsala geworden.

Met de bus naar Elburg

De doel van het project Erasmus+ is om leerlingen van beide scholen meer bewust te maken van klimaatverandering en hun eigen keuzes die mede deze verandering kunnen beïnvloeden. Docenten willen dat de leerlingen ook tijdens het project de keuzes leren vertalen in gedrag. Zo reizen de Zweedse leerlingen met de bus naar Elburg, en gaan hun Nederlandse leeftijdsgenoten in het voorjaar ook met de bus naar Uppsala.

Tijdens de uitwisseling werken de leerlingen gezamenlijk aan verschillende klimaatgerelateerde thema’s, zoals klimaatvluchtelingen, stijging van de zeespiegel en voedselzekerheid, en kunnen ze zelf deze thema’s uitwerken op door henzelf gekozen niveau's: lokaal, regionaal, nationaal of zelfs mondiaal. Het project zal op elke school op hetzelfde moment afgesloten worden met een slotconferentie, en aan het einde van de dag zullen de scholen met elkaar via de videoconferentie de dag met elkaar bespreken.

IMG_5424.JPG

Veel voorbereidingswerk door docenten en leerlingen

Tussen de uitwisselingen door doen docenten op beide scholen veel voorbereidingswerk. Ze bekijken met de leerlingen filmpjes, werken ideeën uit, zoeken de geschikte locaties voor veldbezoek, terwijl de leerlingen samenwerken via het eTwinning-platform. De internationale dimensie van het project komt mooi naar voren in de verschillende benaderingen van de klimaatproblematiek in Zweden en Nederland en de verschillende uitdagingen die beide landen op dit gebied zien.

200+ leerlingen uit Nederland en Zweden

De scholen laten ook een hele grote groep leerlingen meedoen; meer dan 100 leerlingen van elke school doen mee aan het project. De gastgezinnen in Elburg waren daardoor gerekruteerd vanuit alle onderbouwklassen. Om iedereen meteen in de stemming te krijgen, werd er op de eerste avond een meet&eat met de ouders van de leerlingen georganiseerd, zodat iedereen onder het genot van een zelfgemaakt hapje kennis met elkaar kon maken.

Het Van Kinsbergen college voelt zich zeker in zijn rol als coördinator en kijkt ontzettend uit naar alle mooie oplossingen die de leerlingen de komende tijd gaan bedenken.