Skip naar content

Erasmus+, ook in tijden van corona

Wij willen alle deelnemers aan het programma Erasmus+ aanmoedigen om, ondanks de onzekerheden, de toekomst met een open blik in te gaan en juist nu alle opties open te houden. Lees onze update!

Alle onderwijssectoren

Vooruitkijken naar de nabije toekomst

De afgelopen periode heeft de coronacrisis onderwijsinstellingen gedwongen allerlei maatregelen te treffen, waaronder de overgang naar online werken en het terughalen van Nederlandse onderwijsmedewerkers en studenten uit het buitenland. Alle instellingen hebben in deze periode bijzonder veel flexibiliteit laten zien.

Nu de piek aan onvoorziene activiteiten voorbij is, is de periode aangebroken waarin organisaties vooruitkijken naar de nabije toekomst. Het is nog onduidelijk hoe de situatie in het najaar zal zijn, en onderwijsinstellingen moeten bijvoorbeeld nu de afweging maken hoe zij zich voorbereiden op het nieuwe studiejaar en welke plek mobiliteit hierin krijgt.

Ook wij krijgen op dit moment veel vragen van deelnemende onderwijsinstellingen over de voortzetting van activiteiten Erasmus+ in de nabije toekomst. Stel dat mobiliteiten wel worden hervat, maar er opnieuw beperkende coronamaatregelen worden ingevoerd? En wat gebeurt er als de toegekende budgetten voor mobiliteiten niet worden uitgeput? Heeft dat gevolgen voor de past performance?

Een open blik houden

Wij willen alle deelnemers aan het programma Erasmus+, in samenspraak met de Europese Commissie, aansporen om de komende periode met een open blik in te gaan en ondanks de onzekerheden, het contract voor het komend jaar gewoon aan te gaan en alle opties juist nu open te houden. Daarbij willen we jullie het volgende meegeven:

  • In Europees verband wordt al nagedacht over het verbreden van de KA1-mobiliteitsopties, bijv. een langere contractduur en mogelijkheden voor een combinatie van (eerst) virtuele en (later) fysieke mobiliteit. 
  • Indien Europa wederom getroffen wordt door een lock down of andere coronamaatregelen die mobiliteit in de weg staan, zullen naar alle waarschijnlijkheid de Force Majeure regels gewoon weer gelden. 
  • Het NA Erasmus+ pleit er voor om niet in dit stadium al de contracten Call 2020 aan te passen en de subsidie te verlagen. Het is niet mogelijk een toegekend budget in een later stadium weer op te hogen. Een herverdeling van budgetten in een later stadium is wel mogelijk en is voor nu een gunstigere optie. 
  • Wanneer niet alle geplande mobiliteiten kunnen plaatsvinden, zullen wij als NA zeker rekening houden met de bijzondere omstandigheden, die hiervan de oorzaak zijn. Concreet betekent dit dat we, bij lagere realisatie als gevolg van de coronacrisis, anders zullen omgaan met de gevolgen hiervan voor de past performance, dan onder reguliere omstandigheden. Juist omdat we graag willen dat alle mogelijkheden die er zijn worden benut, zullen we het eventuele risico dat instellingen hiermee nemen niet op de instellingen afwentelen.

Wij hechten veel waarde aan jullie inzichten, twijfels, ideeën en vragen - neem vooral contact met ons op! 

Onze medewerkers staan voor je klaar om je op weg te helpen - zowel telefonisch, per mail of tijdens de online spreekuren.