Skip naar content

Symposium | European Academy on Youth Work event

14-17 mei 2024 | Geef je op vóór 31 januari | In deze derde editie van the European Academy on Youth Work (EAYW) event staat de vraag centraal hoe we ons kunnen voorbereiden op de toekomst van het jongerenwerk.

Jeugd & jongerenwerk

Wat is het? 

Het derde EAYW event volgt op twee succesvolle eerdere edities.  Die werden in mei 2019 en 2022 in Slovenië georganiseerd en brachten zo'n 170 professionals uit de jongerenwerkpraktijk, onderzoek, beleid en aanverwante vakgebieden samen. Er zijn toen +/- 30 innovatieve praktijkvoorbeelden gepresenteerd en besproken, inclusief hun verband met huidige en toekomstige trends en ontwikkelingen. 

De derde EAYW bouwt ook voort op de resultaten van twee onderzoeken die in het kader van de EAYW zijn uitgevoerd:

  • Studie over innovatie in jongerenwerk (2021);
  • Futures of Youth Work – een gezamenlijk onderzoeksproject waarbij gebruik wordt gemaakt van foresight-methodologie om toekomstscenario’s voor jongerenwerk te ontwikkelen (lopend).

Het programma omvat:

  • Workshops gebaseerd op presentaties van innovatieve praktijken, die zullen worden geselecteerd in het kader van een openbare oproep;
  • Inspirerende input en discussies over belangrijke vragen met betrekking tot innovatie en huidige en toekomstige trends en ontwikkelingen, die moeten helpen tegemoet te komen aan de behoeften van jongerenwerk in verschillende omgevingen en de capaciteiten voor innovatieve benaderingen van de deelnemers en hun organisaties moeten opbouwen;
  • Presentatie van het EAYW-onderzoek: Futures of Youth Work - Potential Future Scenarios en validatie van de onderzoeksresultaten door de deelnemers;
  • Uitnodigende ruimtes voor gemeenschapsopbouw, netwerken en gezamenlijke reflectie over de toekomst van jongerenwerk;
  • Nuttige uitkomsten van de discussies en suggesties voor vervolg die kunnen helpen bij het opbouwen van de kennis en capaciteiten van het jongerenwerkveld om in te spelen op nieuwe behoeften en ontwikkelingen.

Meer concreet kunnen deelnemers tijdens het driedaagse programma workshops (op het gebied van praktijk en reflectie) naar keuze bijwonen, waar ze de kans krijgen om innovatieve praktijkvoorbeelden uit verschillende velden en contexten van het jongerenwerk, onderzoek en onderwijs en beleid te verkennen. 

Vragen die centraal staan zijn: 

  • Hoe kunnen we ons voorbereiden op toekomstdenken?
  • Hoe kunnen we handelen, plannen maken en ons een toekomst voorstellen die we niet kennen?
  • Hoe kunnen we het jongerenwerk vooruit helpen?

Aan het einde van elke dag kunnen deelnemers in kleinere leergroepen reflecteren op wat ze gedurende de dag hebben meegemaakt en welke acties nodig kunnen zijn om het jongerenwerk verder te brengen.

Wat leer je? 

De specifieke doelstellingen van het derde EAYW-event zijn het ondersteunen van kennisopbouw, peer learning en netwerken om:

  • Gezamenlijk opkomende trends en toekomstige ontwikkelingen te verkennen en hun mogelijke impact op jongerenwerk te bespreken;
  • Het presenteren en mainstream maken van een verscheidenheid aan innovatieve praktijken, benaderingen en strategieën die zijn ontwikkeld als reactie op deze ontwikkelingen;
  • Bevorderen van netwerken en innovatief denken over de toekomst van jongerenwerk binnen de gemeenschap;

De EAYW streeft ernaar inclusief en participatief te zijn in haar aanpak en een stem te geven aan bijdragen die de diverse niveaus, omgevingen en belanghebbenden in het jongerenwerk vertegenwoordigen. Reflectie op basis van verschillende perspectieven zou moeten helpen bij het herkennen van reacties op trends die door verschillende rollen kunnen worden opgepakt.

Voor wie?

Het EAYW-event is bedoeld voor ervaren jongerenwerkers en organisaties binnen het jongerenwerk. Maar ook voor professionals in gebieden die relevant zijn in de jongerensector, zoals:  Vertegenwoordigers van het jongerenwerkbeleid, Nationale Agentschappen, trainers en docenten op het gebied van jongerenwerk en andere professionals uit aanverwante wetenschaps- en onderzoeksgebieden.

Praktische informatie en kosten

De eigen bijdrage is € 75,- per persoon. De reiskosten en kosten voor training, accommodatie en maaltijden zijn inbegrepen. Er wordt Engels gesproken tijdens het evenement. Er is plek voor 150 deelnemers.

Meer informatie en aanmelden

Aanmelden kan tot 31 januari via de website van SALTO-YOUTH; eenmalige registratie is hiervoor vereist. Op 16 februari hoor jij of je bent geselecteerd.

Meer weten?

Mandy Evers kan je er alles over vertellen

Het is niet meer mogelijk om je voor dit evenement in te schrijven