Skip naar content

Linda Janmaat, Programma-adviseur Jongerenparticipatie

Linda Janmaat uit Utrecht werkt sinds november 2020 als programma-adviseur Jongerenparticipatie bij Erasmus+ Jeugd. Ze vertelt over haar werk. Wat houdt haar functie in en wat vindt zij het leukst?

Werken bij Erasmus+

Word jij onze nieuwe collega? Op deze pagina vind je onze vacatures.

Interview met Linda Janmaat

Opleiding

In 2007 heb ik mijn bachelor Communicatiemanagement afgerond aan de Hogeschool Utrecht. Na die opleiding ben ik als communicatiemedewerker aan de slag gegaan bij de Nationale Jeugdraad. Ik ben toen ook mijn masteropleiding Culturele Antropologie gaan doen aan Universiteit Utrecht.

Loopbaan

In november 2020 ben ik begonnen bij Erasmus+, midden in de coronatijd. Daarvoor heb ik zo’n tien jaar bij de Nationale Jeugdraad gewerkt. Jongerenprojecten op het gebied van actief burgerschap en jongerenparticipatie zijn mij dan ook niet vreemd. Bij de Nationale Jeugdraad ben ik van communicatiemedewerker doorgestroomd naar projectleider. Mijn laatste functie daar was Programmamanager. Op die plek was ik eindverantwoordelijk voor een aantal programma's en onderdeel van het Management Team.

Nieuw

Nieuwe baan, nieuw programma, nieuwe subsidielijn: bij mijn start was alles nieuw! Het jaar 2021 begon met het nieuwe programma van Erasmus+. Het vorige programma liep van 2014 tot en met 2020. Naast een aantal successen uit het eerdere programma kent het huidige programma ook een nieuwe subsidielijn die zich volledig richt op jongerenparticipatie. Dat is de subsidielijn waar ik bij betrokken ben. De subsidielijn Jongerenparticipatie ondersteunt projecten die op lokaal, nationaal of internationaal niveau bijdragen aan jongerenparticipatie in de democratie. Heel mooi dat deze subsidiemogelijkheid er is, want het is belangrijk dat de stem van jongeren wordt meegenomen in besluiten die over hun toekomst gaan!

Functie

Als Programma-adviseur ben ik het eerste aanspreekpunt voor organisaties en jongeren die een projectaanvraag willen doen of hebben gedaan en nu een project hebben lopen. Voordat ze een aanvraag doen, geef ik advies en ondersteuning. Maar ze kunnen ons ook benaderen voor advies als hun project loopt. Ik leg uit wat ze bij hun plannen met de subsidie kunnen doen en waar ze aan moeten denken. Voor jongeren is er meer ondersteuning met worklabs voor ideeën en praktische hulp bij een aanvraag. Al met al is het veel vragen beantwoorden en organisaties en jongeren op weg helpen of verwijzen.

Mijn werk gaat van een budget of eindrapport van een project beoordelen en inhoudelijk meedenken tot een veldbezoek bij de projecten. Bij zo’n bezoek krijg ik een beeld van waar de subsidie naartoe gaat, dat is een van leukste onderdelen van mijn werk. Je ziet dan waar we het allemaal voor doen. Op kantoor lees je alle aanvragen en mails en dan is het interessant om dat af en toe ook eens in het echt te zien. Het directe contact met de aanvragers is ook erg leuk.

Variatie

Als adviseur ben ik ook betrokken bij strategische partnerschapen, zoals Democracy Reloading. Hierbij helpen we gemeenteambtenaren bij het duurzaam implementeren van jongerenparticipatie in de lokale besluitvorming. Ook houd ik mij bezig met EuroPeers, ambassadeurs van ons programma. Zij hebben deelgenomen aan een van onze programma’s en vertellen daar andere jongeren over. Tot slot werk ik mee aan DiscoverEU, waarbij jongeren een treinticket kunnen winnen om door Europa te interrailen. Wij willen zorgen voor een extra betekenisvolle reiservaring, ontmoetingsmomenten waar ook tijd is voor reflectie. Dat doen we door het organiseren van kick-offs, meet-ups en een terugkomdag.

Een heel gevarieerde baan dus, in een internationale omgeving. Ik heb ook veel contact met collega’s van Nationale Agentschappen in andere Europese landen. Vaak is contact dus in het Engels en soms ga ik ook naar buitenland. Mijn dagen zijn nooit saai, ze vliegen voorbij. Bij alle verschillende aspecten in mijn werk is de grote gemene deler dat bijna alles direct op jongeren is gericht en om de ontwikkeling van jongeren gaat. Niet alleen organisaties en instanties, maar ook groepen jongeren kunnen een aanvraag indienen. Ik raad ze wel altijd aan om steun te zoeken bij een organisatie of coach, omdat het zeker bij grotere projecten een hele verantwoordelijkheid is om zelf een project van a tot z op te zetten en uit te voeren.

Werk met impact

Alle besluiten die nu worden genomen, zijn bepalend voor toekomstige generaties. Het is daarom belangrijk dat jongeren hierover mogen meepraten en dat hun stem wordt gehoord. Ook is het belangrijk dat jongeren buiten het onderwijs skills en vaardigheden ontwikkelen en ervaringen opdoen die hen helpen in hun ontwikkeling. Ik vind het fijn om daar vanuit mijn werk een bijdrage aan te kunnen leveren. Samen met een team werken aan een mooiere maatschappij geeft mij veel energie.

Vereisten

Voor dit werk heb je een aanpakkersmentaliteit nodig. Je moet goed zijn in projectmanagement en procesbewaking, want je werkt veel met deadlines. Team spirit is ook belangrijk, want je werkt in een team. Het werk is veelzijdig en je zit nooit stil. Iedere dag op een rijdende trein. Zoals een collega ooit zei: ‘Voor dit werk heb je wapperende haren nodig’, haha.

Verantwoordelijkheden

Als programma-adviseur ben ik verantwoordelijk voor het proces van toekennen en afhandelen van subsidieaanvragen en voor het monitoren en ondersteunen van deze projecten in Nederland. Ik beoordeel de aanvragen zelf niet, dat doen externe beoordelaars voor ons. Ook ben ik eindverantwoordelijk voor de subsidielijn jongerenparticipatie. Dat betekent de deadlines en processen goed bewaken, maar ook het grotere plaatje voor ogen houden. Weten waar je het voor doet en meedenken met organisaties en jongeren. De regels zijn belangrijk, maar we kijken ook of de projecten bijdragen aan het grotere doel.

Collegialiteit

Bij Erasmus+ en het NJi werken veel actieve en bevlogen mensen en ik kon goed aansluiting vinden bij mijn collega’s. Als Erasmus+ Jeugd zijn we onderdeel van het NJI en ik werk samen in verschillende teams. Samenwerken in kleine teams vind ik fijn. Ik vind het ook altijd mooi om te zien dat je elkaar kunt versterken. Iedereen heeft zijn of haar eigen kwaliteiten en in ieder team heb je verschillende profielen.

Buiten het werk zijn er geregeld borrels en activiteiten, zoals een pingpongtoernooi, bootje varen, Suppen of Action Painting. Ook hebben we teamuitjes, waarbij we bijvoorbeeld bij iemand gaan eten of een teambuildingsactiviteit doen.

Groei en ontwikkeling

Binnen de organisatie is er een loopbaanbudget en een keuzebudget dat je vrij kunt inzetten. Ook kun je diverse groepstrainingen volgen. Bijvoorbeeld hoe je actieve en pakkende website-teksten kunt schrijven, of hoe te adviseren met impact. Als je je wilt ontwikkelen, kun je samen met je manager kijken wat bij je past. Er zijn veel mogelijkheden, zowel met je eigen budget als met groepstrainingen. Ook de internationale component van dit werk zorgt voor persoonlijke ontwikkeling.