Skip naar content

Autumn Challenge ECIU University

green-deal-EC.png
docent wereldkaart

Vergroot je wereld met Erasmus+

Wil je jezelf en jouw organisatie een internationale impuls geven? Vraag dan subsidie aan voor een internationaal project!

'We dragen zo echt een stukje bij aan de circulaire stad'

Robin Ross (19) is tweedejaars bachelorstudent aan de Universiteit Twente. Hij deed mee aan de Autumn Challenge, een extra-curriculair onderwijsprogramma onder de vlag van ECIU University. In een internationaal, multidisciplinair team werkte hij aan 'De circulaire stad', een bestaande challenge: "Het is een mooie aanvulling op mijn academische werk."

Hoger onderwijs

Robin Ross keek het meeste uit naar het schrijven van het strategische beleid en het uitwerken van scenario’s: "Werkzaamheden die ik nog nooit gedaan heb. Een mooi leermoment. We werkten hands-on en leerden in de praktijk."

Ross werkte met vier andere studenten aan 'De circulaire stad', een challenge van de gemeente Enschede. De gemeente had behoefte aan een strategisch beleid voor transformatie naar een circulaire economie en vroeg zich af welke rol de overheid daarin moet spelen. Het was aan de studenten om onderzoek te doen, analyses te maken, best practices te verzamelen en om interviews af te nemen met ondernemers en andere, relevante stakeholders uit het veld.

Echte bijdrage

Dat al deze werkzaamheden bijdragen aan het oplossen van een echt, bestaand vraagstuk, vindt Ross een grote meerwaarde. "Het is niet verzonnen. We werkten in een bestaande omgeving met experts. Dat is een groot verschil met fictieve cases. Dit is veel gaver. De gemeentemedewerkers gebruiken onze resultaten later weer in hun werk. We dragen zo echt een stukje bij aan de circulaire stad Enschede."

Ross werkte samen met twee andere UT-studenten en een student uit Finland (Tampere University) en uit Frankrijk (INSA).

"We kunnen het goed met elkaar vinden, hebben lol met elkaar en leren van elkaar. Ik leerde in een paar weken veel mensen kennen, wereldwijd. Ik ontwikkelde nieuwe vaardigheden  en maakte kennis met het echte werkveld. Zo’n traject is een mooie kans voor verdieping en een waardevolle aanvulling op mijn opleiding."

We dragen zo echt een stukje bij aan de circulaire stad Enschede. Robin Ross, tweedejaars bachelorstudent Universiteit Twente

‘Er gaat een wereld voor je open’

Wat was volgens de challenge provider de meerwaarde om met internationale en multidisciplinaire studententeams samen te werken?

"Het is vooral leuk en leerzaam om een challenge van verschillende perspectieven te bekijken", zegt Dayenne Smolders, Director International Affairs bij de gemeente Enschede.

"De studenten brengen een kritische blik mee. Dat voorkomt tunnelvisie. En het werkt ook nog eens inspirerend: ze komen allemaal uit een ander land. Daardoor leren de studenten ook van elkaar. Zo vertelde een student uit Frankrijk dat zij helemaal geen statiegeld op plastic flessen kennen. Tot verbazing van de Nederlandse studenten! Ze leren dat een systeem dat werkt in het ene land niet automatisch werkt in een ander land."

"Tegen een andere, potentiële provider zou ik dan ook zeggen: vooral doen! Het voorkomt tunnelvisie en er gaat een wereld voor je open."

Over ECIU University 

De ECIU University biedt onderwijsprogramma’s die studenten naast hun reguliere colleges en projecten volgen. Real-world challenges vormen het hart van het programma. Elke challenge duurt ongeveer drie maanden. Studenten werken er gemiddeld drie tot vier uur per week aan. Dit staat voor zes studiepunten.

Deelnemers komen uit verschillende landen en hebben diverse studieachtergronden. En dat is ook nodig. Rondom een challenge worden multidisciplinaire teams gevormd. Alleen studentengroepen met een breed pallet aan opleidingsachtergronden zijn instaat bij te dragen aan het oplossen van challenges.

In het eerste semester van volgend collegejaar, biedt ECIU University studenten wederom de kans om aan de slag te gaan met real-life challenges. Neem een kijkje op het platform , laat je inspireren en schrijf je in.

Over de challenge 'De circulaire stad'

Een circulaire economie staat hoog op de agenda in Europa, nationaal en bij de provincie. De gemeente Enschede heeft behoefte aan een strategisch beleid voor transformatie naar een circulaire economie. De afgelopen jaren werkte de gemeente succesvol aan afvalinzameling en er zijn criteria geformuleerd op duurzaamheid en circulariteit bij inkoop- en aanbestedingsprocedures.

Maar, het ontbreekt aan een overkoepelende strategie om samen te werken met bedrijven en hun netwerken en waar nodig te faciliteren. In deze challenge willen de gemeente verkennen welke best practices er zijn, binnen en buiten Nederland, en welke scenario’s er zijn voor de rol van de gemeente.