Skip naar content

Een eerste stap in wereldburgerschap

Docenten op reis naar Helsinki

Van Curaçao naar Finland: hoe internationalisering het Frater Aurelio SBO veranderde

In 2022 zette het Frater Aurelio SBO, een MBO-instelling op Curaçao, de eerste stappen binnen het programma van Erasmus+. De eerste, maar zeker niet de laatste stappen. Het project ‘Een eerste stap in wereldburgerschap’ groeide namelijk uit tot succesverhaal dat niet alleen de docenten, maar ook de hele schoolcultuur blijvend heeft veranderd. Suhaini Siberie, docent maatschappijleer en coördinator internationalisering, vertelt hoe een studiereis naar Finland de deuren naar internationalisering heeft geopend.

Middelbaar beroepsonderwijs

Het Frater Aurelio SBO verzorgt opleidingen in de economische sector en ICT, voor ongeveer 700 studenten. De school streeft naar onderwijs op hoog niveau, om studenten een solide basis te geven voor de toekomst. En daar hoort ook internationalisering bij. “We willen onze studenten niet alleen vakkennis bieden, maar hen ook laten uitgroeien tot wereldburgers,” aldus Suhaini.

Internationalisering binnen de school

Met die visie in het achterhoofd diende Suhaini samen met een collega een aanvraag in bij Erasmus+. Ze begeleidde samen met een kleine team docenten de inhoudelijke voorbereiding, de organisatie van de studiereis en de coaching van docenten voor, tijdens en na de reis. "We wilden internationalisering als vast onderdeel integreren in onze visie en manier van werken,” licht Suhaini toe.

Een nieuwe blik op onderwijs

Dertig docenten reisden naar Finland om kennis te maken met het Finse onderwijssysteem. VET-instelling OMNIA stelde een vierdaagseprogramma samen rond thema’s als leren op de werkplek, het gebruik van technologie in de klas, kunstmatige intelligentie, het begeleiden en motiveren van studenten en inclusie. De docenten konden zien hoe dit bij OMNIA wordt onderwezen en hoe kwaliteit en duurzaamheid daarbij centraal staan.

Docenten op reis naar Helsinki

Daarnaast hebben de docenten ook kennisgemaakt met de Finse cultuur en het belang dat zij hechten aan natuuronderwijs. Die inzichten deden zij op tijdens een indrukwekkend bezoek aan natuurcentrum Haltia. Dit natuurcentrum biedt tentoonstellingen, informatie en educatieve programma's over de Finse natuur en het behoud ervan. 

Het bezoek aan natuurpark Haltia heeft een diepe indruk gemaakt — zowel de omgeving als de manier waarop natuuronderwijs centraal staat, inspireerde ons enorm. Suhaini Siberie

Een duurzame samenwerking

De samenwerking met OMNIA was vruchtbaar en inspirerend. De Finse instelling was open, professioneel en bood een uitstekend programma. “Ondanks cultuurverschillen, zoals de Finse directe communicatie en onze meer diplomatieke stijl van verwoorden, verliep de samenwerking soepel," vertelt Suhaini. Er zijn duurzame afspraken gemaakt voor een toekomstige samenwerking. In 2024 is de relatie verder verdiept en is het Frater Aurelio SBO met twintig studenten teruggekeerd voor een nieuwe studiereis.

Een van de mooiste momenten was de eerste dag bij OMNIA. Het was indrukwekkend hoe snel en vanzelfsprekend docenten uit verschillende landen in gesprek raakten over hun onderwijs. Suhaini Siberie

Buiten eigen kaders denken

De studiereis naar Finland gaf docenten van het Frater Aurelio SBO een frisse blik op hun vak en nieuwe ideeën voor hun lesmethoden. Na jarenlang in vaste onderwijspatronen te hebben gewerkt, werden zij uitgedaagd om buiten hun vertrouwde kaders te denken en nieuwe onderwijsvormen en didactische benaderingen te verkennen. Naast inspiratie namen zij ook concrete tools mee terug om hun lessen anders in te richten. “We wilden hun motivatie vergroten en hen een nieuw perspectief op onderwijs laten ervaren,” vertelt Suhaini. 

De docenten leerden niet alleen van het Finse model, maar reflecteerden ook op hun eigen sterke punten. De studiereis daagde hen uit om buiten hun vertrouwde kaders te denken en hun onderwijs verder te ontwikkelen. Door deze internationale ervaring, zijn docenten niet alleen zelf gegroeid, maar dragen zij ook bij aan het verbreden van het wereldbeeld binnen de schoolgemeenschap. Internationalisering leeft nu écht: studenten vragen inmiddels enthousiast wanneer zij zelf ook op reis mogen.

Het heeft onze collega’s uitgedaagd om buiten hun vertrouwde kaders te denken en hun onderwijs verder te ontwikkelen. Suhaini Siberie

Impact op de school en daarbuiten

De impact van het project reikte verder dan de individuele professionalisering van docenten: het heeft de hele organisatie verrijkt en het belang van internationale ervaring onderstreept. De opgedane kennis blijft actief aanwezig, onder andere in lesontwerpen en via presentaties. "We hebben ons belangrijkste doel bereikt: internationalisering is geïntegreerd in onze visie en werkwijze," aldus Suhaini. Docenten zijn gemotiveerder, beschikken over nieuwe didactische inzichten en dragen deze actief uit binnen de schoolgemeenschap.

Bovendien heeft dit project het organisatorische vertrouwen vergroot. Frater Aurelio SBO is sterker geworden in het organiseren van internationale projecten en ondersteunt nu ook andere scholen op Curaçao bij hun eerste stappen richting internationalisering. Suhaini: “We hopen dat meer scholen op de Caribische eilanden de stap durven zetten richting Erasmus+. Internationale samenwerking en kennisuitwisseling zijn waardevol voor elke onderwijsinstelling, waar je ook gevestigd bent.”