Skip naar content

Studeren én werken als taalassistent Nederlands in Madrid

Overweeg jij om in het buitenland te gaan studeren? Lees het ervaringsverhaal van Renée!

docent wereldkaart

Vergroot je wereld met Erasmus+

Wil je jezelf en jouw organisatie een internationale impuls geven? Vraag dan subsidie aan voor een internationaal project!

Renée werkte als taalassistent Nederlands in Madrid

Als wij Renée Woonings (21 jaar) spreken, is zij net gestart met haar stage op de marketing- en communicatieafdeling van het Clingendael Instituut in Den Haag. Van Groningen naar Den Haag verhuizen is voor haar geen enkel punt: eerder verhuisde ze al voor zes maanden naar Madrid.

Hoger onderwijs

Renée studeerde International Relations and International Organization aan de Rijksuniversiteit Groningen, en volgde van september 2018 tot februari 2019 een minor International Studies aan de Universidad Autónoma in Madrid. Tijdens haar semester in het buitenland werkte Renée als student-assistent Nederlands bij de taalschool Jesús Maestro in Madrid. Hoe heeft zij haar semester in het buitenland ervaren? 

Vloeiend in Europese talen

Renée vertelt: “Bij de studie International Relations in Groningen worden studenten aangemoedigd om naar het buitenland te gaan, en dat wilde ik zelf ook heel graag.” Ondanks dat het de eerste keer was dat Renée zes maanden lang naar het buitenland zou gaan, heeft ze geen moment getwijfeld over haar semester in Madrid: “Ik had er gewoon een goed gevoel over, ook omdat ik al een beetje Spaans sprak.”

In Madrid leerde Renée andere internationale studenten uit de hele wereld kennen, en woonde ze in een internationaal huis - met huisgenoten uit Spanje, Chili, Griekenland, Ierland, Italië en Duitsland.

Tijdens haar eerste week in Spanje kwam Renée achter de mogelijkheid om taalassistent Nederlands te worden, die door de Nederlandse Taalunie wordt aangeboden.  

In Madrid volgde Renée zodoende zelf vakken in het Spaans en in het Engels aan de universiteit, en assisteerde ze vier uur per week bij de Nederlandse les aan Spanjaarden die hun kennis van de Nederlandse taal willen bijspijkeren.

Nieuwe vaardigheden ontdekken

Bij de taalschool Jesús Maestro (een instelling voor volwasseneneducatie) hielp Renée onder meer bij het oefenen van Nederlandse taalvaardigheid: "De meeste Spanjaarden wilden graag Nederlands leren spreken vanwege familie in Nederland, of in verband met hun werk." Renée hielp de Nederlandse docenten met het afnemen van dictees en examens, en ging met taalleerders en docenten naar een toneelstuk van de Toneelgroep Amsterdam (met Spaanse boventiteling).

Het leukste vond ze het contact met de Spaanse taalleerders en het oefenen van hun Nederlandse taalvaardigheid: “Dat was iets wat ik echt heel leuk vond, en waar ik voor mijn gevoel ook aanleg voor heb.”

Tips voor studenten Erasmus+

Heeft Renée tips voor andere studenten die met Erasmus+ naar het buitenland gaan? "Toen ik aankwam in Madrid, lukt het niet meteen om een goede woonruimte te vinden. Uiteindelijk is dat na een week alsnog goed gelukt. Kijk dus vooral nog even verder als je niet direct een woning kunt vinden waar je een goed gevoel bij hebt. Ook waren sommige dingen in Madrid toch wat minder goed geregeld dan in Groningen, ik kreeg daardoor ook een soort 'hernieuwde liefde' voor mijn eigen universiteit!"

In de toekomst opnieuw naar het buitenland

Na haar terugkeer in Groningen is Renée onder meer bij vrijwilligersorganisatie Humanitas gaan werken, als 'taalmaatje' voor een Syrisch meisje. Momenteel loopt Renée stage op de marketing- en communicatieafdeling van het Clingendael Instituut in Den Haag, waar ze zich onder meer gaat richten op social media en webanalytics.

Wat zijn haar toekomstplannen? “Over vijf jaar zou ik wel het liefst in een Spaanssprekend land wonen of werken, in Spanje of Zuid-Amerika.”

Word ook student-assistent Nederlands in het buitenland!

Om buitenlandse studenten Nederlands in hun eigen land een handje bij hun studie te helpen, biedt de Nederlandse Taalunie aan afdelingen Nederlands in het buitenland de mogelijkheid om een student-assistent Nederlands in te zetten. Als je net als Renée en Mark in het bezit bent van een door de Taalunie erkende beurs voor studie in het buitenland (zoals een beurs van Erasmus+), kom je in aanmerking om student-assistent te worden tijdens je buitenlandverblijf!