Skip naar content

Van ideeën naar aantrekkelijk lesmateriaal

In september reisden docenten, een onderwijsmanager en practor naar de Universiteit van Aegean op Syros.

Kennisdeling digitalisering bij Griekse Universiteit

Doel van deze docentstage was het delen (halen en brengen) van kennis en vaardigheden op het gebied van nieuwe technologieën (AR/VR) in het beroepsonderwijs. Dit alles is mogelijk gemaakt door Internationaldesk STC, STC Travel en het Erasmus+ KA1-mobiliteitsprogramma.

Middelbaar beroepsonderwijs

De eerste dag stond in het teken van delen van kennis in onderzoek en theorie achter de technologie, voornamelijk artificial intelligence (AI). De volgende dag ging de groep meer praktisch aan de slag met demo’s in het gebruik van smartglasses in een machinekameromgeving en op de brug van schepen. Ook was er een stukje train the expert in het gebruik van de technologieën bij het creëren van nieuw lesmateriaal.

De groep keek ook naar de invloed van nieuwe technologieën in het maritiem onderwijs op het niveau van omgevingsbewustzijn van studenten. En hoe ze deze technologieën kunnen inzetten in het onderwijs om het omgevingsbewustzijn en het veiligheidsbewustzijn van de studenten te vergroten.

Verdiepende discussies

De University of Aegean is voorloper op het gebied van maritime informatics. Hierdoor vonden er verdiepende discussies plaats over de mogelijkheden en inzet van AR en VR in het onderwijs. Naast deze interessante discussies en inspirerende presentaties was er ook tijd voor een groepsdiner met alle deelnemers in een mooie omgeving, waarbij de deelnemers ook wat meer van de Griekse cultuur mochten proeven.

Van ideeën naar aantrekkelijk lesmateriaal

De groep kwam met een voldaan gevoel terug in Nederland. Hier kunnen zij de frisse ideeën omzetten in aantrekkelijk, eigentijds lesmateriaal voor de studenten. Denk aan: