Skip naar content

Jongeren denken mee over duurzaamheidsvraagstukken

Jongeren in het mbo
MBO studenten aan het werk

Vergroot je wereld met Erasmus+

Wil je jezelf en jouw organisatie een Europese impuls geven? Vraag dan subsidie aan voor een internationaal project!

GreenVETers zet het mbo in de spotlight

Hoe geef je het mbo een stem in duurzaamheidsvraagstukken? Het project GreenVETers ging die uitdaging aan. Vanuit de overtuiging dat juist mbo-studenten waardevolle inzichten hebben. “Vaak wordt gedacht dat zulke thema’s te theoretisch zijn voor het mbo,” vertelt Tessa den Bakker, projectleider van GreenVETers en tevens voorzitter van Pro Work. “Maar wij hebben laten zien dat deze doelgroep juist verrassend veel te zeggen heeft.”

Middelbaar beroepsonderwijs

Het tweejarige project had als doel te onderzoeken hoe duurzaamheidsvraagstukken kunnen worden ingebed in het mbo. “Het doel was niet alleen om de talenten van het mbo te belichten, maar ook om hen mee te nemen in de wereld van besluitvorming,” aldus Tessa den Bakker van Pro Work. Vaak zijn we geneigd om naar academici te kijken als het aankomt op dit soort vraagstukken, maar uiteindelijk brengen mbo-studenten in de praktijk wat er op beleidsniveau wordt bedacht. GreenVETers sloeg de brug tussen beleid en uitvoering.

Ik kom ook van het mbo en kon het project dus erg op mezelf betrekken. Ik had het leuk gevonden als ik vroeger de vraag had gekregen om mee te denken over dergelijke onderwerpen. Tessa den Bakker | Pro Work

Aan de slag met duurzaamheid

Via een handboek werden mbo-instellingen uit verschillende landen uitgenodigd om deel te nemen aan het project. Aanvankelijk was er wat terughoudendheid: het thema zou te academisch zijn. Daarom is het lesmateriaal vertaald vanuit de praktijk. Het lesmateriaal bestond uit online modules, gebaseerd op de 12 duurzaamheidsdoelen van de Europese Commissie. Studenten en docenten konden zelf een onderwerp kiezen om mee aan de slag te gaan, zoals watermanagement of landbouw. Na een theoretische introductie volgde de discussie: wat vind jij? Wat zijn volgens jou oplossingen en mogelijkheden? Zo oefende het mbo met burgerdeliberatie. Uiteindelijk draait het daar om: je stem laten horen in een groep en aantonen dat het belangrijk is dat beleidsvoerders naar jou luisteren.

Wat ik zag gebeuren, was dat als je echt naar iemand luistert en diegene serieus neemt, hij of zij kan floreren. Tessa den Bakker | Pro Work

Leren van de praktijk

Ook tijdens de seminars leerden studenten hun stem te laten horen. Bij elk seminar was een expert uitgenodigd om een concrete casus in te brengen. In Polen sprak bijvoorbeeld een landbouwexpert over duurzame innovaties en dierenwelzijn. “En wij nodigden een expert uit van een bedrijf dat hier in de regio bekend staat om het duurzaam bouwen van vakantiewoningen.” Dat zorgde voor levendige sessies, waarin studenten hun vragen konden stellen aan experts. “Die sessies maakten impact. Studenten voelden dat hun mening ertoe deed.”

Ik hoop de studenten met dit project het gevoel te hebben gegeven dat zij echt belangrijke inzichten hebben en hun mening belangrijk is. Tessa den Bakker | Pro Work
Jongeren in het mbo

Internationale inzichten

Het project bracht deelnemers uit onder andere Nederland, Cyprus, Polen, Griekenland en Portugal samen, wat interessante inzichten met zich meebracht. Zo draaide het in Nederland en Polen vaak om landbouw, terwijl in Portugal en Griekenland de aandacht meer lag op watermanagement. Overigens net als in Nederland. Deze uitwisseling van perspectieven maakte het project extra leerzaam voor studenten en docenten.

Een netwerk dat blijft bestaan

Het project bereikte zo’n 15.000 mensen via seminars, webinars en pilotsessies. De partner in Cyprus speelde hierin een grote rol dankzij een sterk internationaal netwerk. Ook na afloop van het project blijft de impact voelbaar. “We hebben nog steeds contact met partnerscholen. Onlangs hebben we het lesmateriaal opnieuw geraadpleegd voor een nieuw project dat we hebben ingediend bij Erasmus+, dit keer over de stem van de gemeenschap bij het omgaan met natuurrampen.”

De kwaliteit en impact van Erasmus+

“Het feit dat je werkt binnen het kader van Erasmus+ opent deuren. Mensen weten: dit is geen commercieel project, maar er wordt gewerkt aan kwaliteit. Dat geeft een mooie, gedragen boodschap mee.” Een belangrijke succesfactor is om vanaf het begin na te denken over impact. Wat wil je echt bereiken en hoe kun je dat aantonen? “En luister naar wat er belangrijk is in je omgeving. Wees daar creatief in, praat met mensen en ga op onderzoek uit.” 

Ben jij benieuwd naar het lesmateriaal van GreenVETers? De online modules zijn beschikbaar via de website van de partner uit Cyprus.