Skip naar content

‘Ik ben een beetje verliefd geworden op Erasmus+’

Lindsay Rappa, EuroPeer

Lindsay Rappa

'Ik ben een beetje verliefd geworden op Erasmus+. Je kunt veel van elkaar leren. Het programma biedt ook mogelijkheden om te ontdekken wat je in de toekomst wil doen.'

Faces of Erasmus+ | Lindsay Rappa

Dit jaar bestaat Erasmus+ 35 jaar. We staan daar graag bij stil met een serie portretten van personen die op de een of andere manier betrokken zijn bij ons programma. Wat zijn hun ervaringen? Wat heeft het gebracht? Op welke manier heeft Erasmus+ bijgedragen? En waar hoop je over 35 jaar te zijn? We vragen het EuroPeer Lindsay Rappa.

 

Wat heb je allemaal gedaan?

Mijn avontuur met Erasmus+ begon in 2014 met een jongerenuitwisseling in Nederland. In 2015 heb ik een Europees vrijwilligersproject gedaan in Roemenië, toen was dat nog via Erasmus+ Jeugd. Ik heb daar toen drie weken dansles en Engelse les gegeven aan mensen met lichte verstandelijke beperking. Het beviel zo goed dat ik in 2016 ben teruggegaan, dit keer voor drie maanden. Dat was in hetzelfde dagcentrum en ik heb toen ook gewerkt met kinderen. Daarna ben ik EuroPeer geworden.

Hoe was het in Roemenië?

Ik verbleef in Constanța, een grote stad aan de Zwarte Zee. Ik ben een aantal keer in andere steden en dorpjes geweest, ook in de bergen. Het was mooi om ook andere plekken van het land te zien. In die tijd heb ik ook een Roemeense bruiloft meegemaakt. Dat is dagenlang feest met allerlei soorten dansen. Het is fantastisch om zoiets mee te maken. In Roemenië ben ik ook twee keer ‘Beste vrijwilliger van het jaar uit het buitenland’ geworden. Ik kreeg een diploma en een oorkonde. Dit was hele bijzondere ervaring en een mooie eer dat ik twee keer genomineerd was.

Ik wilde al langer vrijwilligerswerk doen, bijvoorbeeld in Afrika, maar dat is erg ver weg. Roemenië is dichter bij huis en dat maakte het veiliger en makkelijker. Uiteindelijk ben ik echt verliefd geworden op Roemenië. Het is zo’n mooi land, met zulke lieve mensen. Ik heb ook leuke vrienden gemaakt waar ik nog steeds contact mee heb. In 2018 en 2019 ben ik teruggegaan voor vakantie. Ik kon toen logeren bij vrienden.

Wat heb je ervan geleerd?

Projecten van Erasmus+ zijn heel leerzaam. Je leert veel over jezelf en je leert nieuwe mensen kennen. Een project is geen vakantie. Je duikt diep in een onderwerp en leert rekening houden met anderen. Je wordt er sterker van, als een soort therapie. Tijdens een project praat je met mensen over je ervaringen en gevoelens en het is fijn om die te delen. Je leert jezelf hierdoor beter kennen. Ik ben nu een dansproject gestart en heb ontdekt dat ik dat kan, dat ik veel in huis heb.

Wat is voor jou de + van Erasmus+?

Om te beginnen dat je met subsidie, dus zonder zelf veel spaargeld te moeten hebben, veel kunt leren over verschillende onderwerpen. Je leert een andere cultuur en andere taal kennen en je proeft ander eten. Cultuurverschillen zijn interessant. Je kunt veel van elkaar leren. Erasmus+ heeft van alles te bieden. Ik ben ook een beetje verliefd geworden op Erasmus+. Het programma biedt ook mogelijkheden om te ontdekken wat je in de toekomst wil doen. Zo weet ik na de projecten dat ik vaker iets wil organiseren.

Ik heb een dansproject opgezet voor Oekraïners. Laatst hadden we een hele mooie en bijzondere bedankavond in Houten. Na mijn korte toespraak traden de Oekraïense dansers op. De dans waarvoor ik de choreografie heb gemaakt, heet 'Four beautiful dance Sunflowers' en gaat over de liefde tussen moeders en dochters. De dansers hadden nog nooit gedanst en opgetreden, maar samen hebben we heel hard gewerkt en het ging erg goed! Ik vind het mooi dat ik dit voor ze kon doen. Binnenkort ga ik starten met gratis dansles voor iedereen die in Houten woont en het niet breed heeft. Die lessen zijn voor alle nationaliteiten en vluchtelingen.

Waar hoop je te zijn over 35 jaar?

Dan ben ik een stuk ouder geworden. Ik hoop dat de subsidies voor jongeren er dan nog zijn, met hopelijk veel mooie projecten. Voor mezelf hoop ik dat ik trainer of projectleider kan worden. Ik hoop dat dit al eerder gaat gebeuren. Ik zou graag iets willen maken voor Erasmus+ Jeugd. Iets met dans en kunst bijvoorbeeld, in een mix van verschillende culturen. Het lijkt me heel tof om iets internationaal te organiseren.

Wat wil je anderen meegeven?

Niet iedereen kent de mogelijkheden van Erasmus+ en als EuroPeer vertel ik er graag over. Met het subsidieprogramma krijg je de kans om nieuwe landen en culturen te ontdekken en van alles te leren over verschillende interessante onderwerpen. Het is erg leerzaam. In gesprekken merk ik dat veel mensen het moeilijk vinden om de stap te nemen. Het enige dat ik dan kan zeggen, is: gewoon doen en meemaken. Het is een mooie kans, ook als je niet veel geld hebt. Pak die kans!

Projecten van Erasmus+ zijn heel leerzaam. Je leert veel over jezelf en je leert nieuwe mensen kennen.

Lindsay Rappa