Skip naar content

Jongerenparticipatie in jouw gemeente? Democracy Reloading!

Het doel van het Europees Partnerschap 'Democracy Reloading' is om gemeenten te ondersteunen in het verbeteren van lokale democratie door het betrekken van jongeren bij besluitvorming. Ben jij werkzaam voor een gemeente? Lees dan snel verder!

Jeugd & jongerenwerk

Gemeenten & succesvolle jongerenparticipatie

Europees Partnerschap 'Democracy Reloading' is een ontwikkeltraject voor gemeenten om een succesvolle jongerenparticipatiestructuur te ontwerpen, implementeren en evalueren met gelijkgestemden. Met de nodige ondersteuning werk je toe naar het betekenisvol en duurzaam betrekken van jongeren in besluitvorming en draag je bij aan de ontwikkeling van een sterke lokale democratie.

In 2022 zijn 11 gemeenten geselecteerd om het pilot traject bij te wonen, waaraan gedegen, uitvoerig Europees onderzoek vooraf is gegaan en online leermodules en een competentie-framework voor zijn ontwikkeld. Momenteel is het Nederlandse leer- en werktraject Democracy Reloading gestart. Dit loopt van oktober 2022 tot en met maart 2023.

Online masterclasses

In het kader van het leer- en werktraject Democracy Reloading organiseren Erasmus+ Jeugd en het Nederlands Jeugdinstituut in het najaar van 2022 en voorjaar van 2023 een aantal online masterclasses voor gemeenten. Deze zijn open voor alle gemeenten die aan de slag willen met jongerenparticipatie.

De eerste twee masterclasses zijn al gepland:

  • Masterclass 1: Bouwstenen jongerenparticipatie, op maandag 21 november van 15:30 uur tot 17:00 uur.
  • Masterclass 2: Organiseren van participatieve processen, op dinsdag 29 november van 15:30 uur tot 17:00 uur.

Wil je meer te weten komen over Democracy Reloading? Neem dan contact op met projectcoördinator Lindsay Vogelzang via l.vogelzang@nji.nl.

Kijk voor meer informatie over het Europese partnerschap ook op www.democracy-reloading.eu.

Democracy Reloading wordt in Nederland uitgevoerd door het Nationaal Agentschap Erasmus+ Jeugd en het Nederlands Jeugdinstituut in samenwerking met het ministerie van BZK, de VNG en NJR.