Skip naar content

Werkbezoek Aruba en Curaçao

Marjolein Karels (Programmabeheerder MBO) en Anita van Doorn (Controle & Financiën) gingen in maart 2022 op werkbezoek in het Caribisch deel van het Koninkrijk. In een week tijd gingen ze langs bij diverse scholen op Aruba en Curaçao. Een kort verslag.

Primair en voortgezet onderwijs Middelbaar beroepsonderwijs Hoger onderwijs

Op Aruba bezochten ze University of Aruba, Colegio E.P.I. (de enige MBO instelling op Aruba) en drie basisscholen: Pius X, Sint Dominicus en Sint Franciscus. “Bij iedere school hebben we besproken hoe hun huidige projecten gaan”, vertelt Anita. “Ook hebben we het gehad over hun behoeften. Aan de hand daarvan konden we tips gegeven voor toekomstige en huidige projecten. Bijvoorbeeld hoe ze wellicht in een andere type aanvraag aan hun uitdagingen kunnen werken. Of hoe ze de impact van hun huidige projecten kunnen vergroten.”

Blended onderwijs

De contactpersoon van de University of Aruba liet het eiland zien en gaf een rondleiding op de universiteit. “Iedereen bedankte ons voor de mogelijkheden die Erasmus+ biedt voor docenten en studenten. Dat maakte voor ons duidelijk hoeveel impact Erasmus+ kan hebben.” Een van de uitwisselingen met de Verenigde Staten heeft er zelfs toe geleid dat ze nu een opnamestudio om colleges op te nemen voor blended onderwijs. Marjolein: “Amerikanen zijn naar Aruba gekomen om de universiteit te helpen met het opzetten.”

Brievenwisselingen

Bij basisschool Pius X zagen ze hoe Erasmus+ niet alleen onder leerkrachten leeft, maar hoe ze ook leerlingen actief betrekken bij de uitwisselingen met andere docenten. “De school was helemaal versierd om een Spaanse school te ontvangen”, vertelt Marjolein. “De docentenmobiliteit heeft ook geleid tot brievenwisselingen tussen Finse leerlingen en Arubaanse leerlingen. Dat is een mooi neveneffect!”

Van voorlichting naar aanvraag

Op Curaçao gingen ze langs bij S.B.O. Nilda Pinto en Frater Aurelio S.B.O. (op Curaçao heet mbo s.b.o). Bij Nilda Pinto SBO voerden ze een inspirerend gesprek over hun uitwisseling naar SASKY koulutuskuntayhtymä in Finland. “Daarnaast heeft Frater Aurelio ons gehost voor een voorlichting voor scholen van het Stichting Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur op Curaçao”, vertelt Anita.

“Daarbij waren enkele andere s.b.o’s en basisscholen en voorgezet onderwijs scholen bij aanwezig. De voorlichting was een groot succes. Van de vijftien aanwezigen waren er nog maar drie bekend met Erasmus+, maar op het eind wilden ze allemaal een aanvraag gaan doen!”

Masha Danki

Vol energie keerden Marjolein en Anita terug naar Nederland. “Ik kan niet wachten wat alle projecten gaan opleveren”, zegt Marjolein. “Masha Danki dat we welkom waren!”

Ook een aanvraag indienen?

Weten hoe jouw organisatie uit het Caribisch deel van het Koninkrijk subsidieaanvragen kan indienen bij Erasmus+?