Skip naar content

Wij helpen je in de voorbereiding

Publiek bij het Erasmus+ Europees verkiezingsevenement op 22 mei 2024
Animatie_Stembus met een Europese vlag erbij

Europese verkiezingen

Op 6 juni mogen we stemmen voor de Europese verkiezingen. Hoe doe je dat? En waarom zou je dat doen? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Weet jij al wat je stemt op 6 juni?

Op 6 juni kun je in Nederland stemmen voor de Europese verkiezingen. Weet je nog niet of je gaat stemmen of op wie? Kijk dan naar de opname van ons Europese verkiezingsevenement van 22 mei, of lees de highlights hieronder.

Alle sectoren

Waarom zou ik gaan stemmen?

Panellid Annelle van der Wel verwoorde het op 22 mei heel goed. “Er zijn veel thema’s die we niet meer als Nederlanders alleen kunnen oplossen. Denk aan klimaat, veiligheid en migratie.” Bij die thema’s moeten we binnen Europa samenwerken. Wel handig als jij dan een stem hebt in de koers die op Europees niveau wordt bepaald, toch?

Heeft mijn stem nut?

Jazeker! Eveline van Rijswijk had op 22 mei een quizvraag over de Brexit opgenomen. Wat bleek: als het aan jongeren had gelegen, was het Verenigd Koninkrijk gewoon nog onderdeel van Europa. 73% was namelijk pro-Europa. Helaas stemde maar 36% van de jongeren.

Op wie stem ik dan?

Wil je weten wat de standpunten zijn van de partijen waar je op kan stemmen? Je hoeft gelukkig niet alle uitgebreide partijplannen door. 

  • Je kunt uiteraard de stemwijzer invullen
  • Je kunt ook naar de podcastserie KiesWijzer luisteren. Hierin wordt elk partijprogramma in maximaal 15 minuten toegelicht.
  • En uiteraard kun je ons Europees verkiezingsevenement van 22 mei terugkijken, waarbij we de lijsttrekkers het hemd van het lijf vroegen.

Wat moet ik doen op 6 juni?

Zorg dat je weet op wie je gaat stemmen, waar je stempas ligt en loop langs dat stemloket!