Skip naar content

Studenten breken uit hun bubbel met MixUp!

Op dinsdag 17 mei hebben studenten van de opleiding Servicemedewerker aan ROC Midden Nederland in Utrecht het platform MixUp!’ getest. Op dit online platform gaan jongeren uit vier verschillende EU-landen met elkaar in gesprek over onderwerpen als vrijheid van meningsuiting en discriminatie. Zo leren ze andere perspectieven kennen.

Middelbaar beroepsonderwijs

Door algoritmes krijgen jongeren op sociale media soms veel van hetzelfde te zien, vooral meningen van gelijkgestemden. Met MixUp! komen studenten in contact met peers uit andere landen en samen verbreden ze hun kijk op sociaal-maatschappelijke thema’s. Het online platform is ontwikkeld in samenwerking met Erasmus+, Universiteit Utrecht, Civinc en scholen in Portugal (Aveiro), Italië (Bologna) en Roemenië (Timisoara).

Uit de bubbel breken

Alle jongeren vullen vooraf in wat hun standpunt is over verschillende sociaal-maatschappelijke onderwerpen die zij relevant vinden. De online tool koppelt jongeren in de vier Europese landen op basis van hun (tegenovergestelde) opvattingen over bepaalde burgerzaken. “Deze match heeft niet als doel om elkaar te overtuigen” aldus docent Khadija Kichou van ROC Midden Nederland, “maar wel om andere perspectieven te leren kennen en uit je bubbel te breken!”

Verschillende testrondes

Om ervoor te zorgen dat MixUp! goed aansluit bij het doel en de behoeften van gebruikers, worden er verschillende testrondes ingepland. Dinsdag 17 mei was de eerste testronde. Khadija: “Dit keer kwamen we samen in Timișoara, Roemenië. Het was geweldig om de partners uit Roemenië, Portugal en Italië weer te ontmoeten. We hebben grote stappen gezet in de verdere ontwikkeling van onze MixUp!.”