Skip naar content

Robèrt Feith over Youthgoal #11: Jongerenorganisaties en Europese programma’s

Youthgoal #11 gaat over het zorgen voor gelijke toegang voor alle jongeren tot jongerenorganisaties en Europese jongerenprogramma’s, met als doel om een samenleving te bouwen die gebaseerd is op de Europese waarden en identiteit. Robèrt Feith van YMCA Nederland vertelde ons hoe dit binnen hun organisatie, die over heel Europa en zelfs de hele wereld verspreid is, naar voren komt.

Jeugd & jongerenwerk

“Door middel van internationale projecten biedt je jongeren de kans om zich te ontwikkelen tot democratische burgers en komen zowel andere culturen én de eigen cultuur in de schijnwerper te staan. Je bent onderdeel van een groep, soms van een minderheid, en leert over elkaar én jezelf.

YMCA is een grote organisatie die in 120 landen zit, waarvan 39 Europese landen. Vanaf het ontstaan is het motto geweest dat we het samen doen; ongeacht of je arm of rijk bent, er moet voor iedereen de mogelijkheid zijn om deel te nemen. Daarom hoef je niet per se lid te zijn van YMCA om deel te kunnen nemen aan onze activiteiten. In Nederland richten we ons vandaag de dag op drie hoofdzaken: we willen dat elk kind op vakantie kan gaan, ongeacht zijn of haar (financiële, fysieke, geografische) achtergrond. We zetten ons in voor het ontwikkelen van jongeren voor een betere samenleving en we verleggen grenzen. Zowel het verleggen van je eigen grenzen als letterlijk de grens overgaan. Daar sluiten de mogelijkheden binnen Erasmus+ Jeugd goed bij aan.”

Grenzen verleggen

“De meerwaarde van Europese samenwerking is zonder twijfel het verleggen van grenzen, het zelf ervaren en nadenken, en het uitwisselen van elkaars realiteit en cultuur. Wij werken bijvoorbeeld veel met professionele vrijwilligers , terwijl jongerenwerker in sommige andere landen een betaald beroep is.

Tijdens uitwisselingen en trainingen werd deze meerwaarde heel duidelijk. Met meer dan honderd jaar ervaring in het uitvoeren van zomerkampen hebben wij als Nederlandse YMCA een aanpak in huis die goed werkt, en die naar aanleiding van een training heeft gediend tot inspiratie voor de Roemeense deelnemers om hun eigen training aan te passen. Ook is er een voorbeeld van een training rondom het thema ‘plagen en pesten’, waarbij de Portugese deelnemer de methodiek heeft overgenomen. En wij leren natuurlijk ook erg veel; het besef dat je anders naar dingen kijkt en deze anders beleeft, daar heb je heel veel aan als persoon én als organisatie.”