Skip naar content

Negen Nederlandse instellingen versterken het initiatief "Europese universiteiten"

De Europese Commissie heeft vandaag de 24 nieuwe "Europese universiteiten" bekendgemaakt, die zich zullen aansluiten bij de eerste 17 allianties van hogeronderwijsinstellingen. In totaal zijn nu dertien Nederlandse onderwijsinstellingen betrokken bij het initiatief “Europese universiteiten”.

Hoger onderwijs

Nederlandse instellingen maken deel uit van “Europese universiteiten”

In navolging van de eerste pilot, waarin vorig jaar zeventien allianties werden geselecteerd, maakte de Europese Commissie vandaag de resultaten bekend van de tweede call voor het initiatief “Europese universiteiten” .

Onder de 24 nieuwe allianties uit deze tweede call bevinden zich maar liefst negen Nederlandse instellingen, waaronder:

Voor het eerst nemen er ook Nederlandse hogescholen deel aan het initiatief:

  • de Van Hall Larenstein Hogeschool (INVEST)
  • NHL Stenden Hogeschool (RUN-EU)

In totaal zijn nu dertien Nederlandse onderwijsinstellingen betrokken bij het initiatief “Europese universiteiten”: Universiteit Utrecht, Universiteit Twente, Universiteit van Amsterdam en Maastricht University behoren tot vier van de eerste zeventien allianties uit de eerste call. 

eui-banner-201911.jpg

Rolmodel voor de Europese universiteit van de toekomst

“Europese universiteiten” zijn internationale netwerken van Europese hogeronderwijsinstellingen, die een langetermijnstrategie delen en de Europese waarden en identiteit bevorderen. Elk netwerk bestaat uit gemiddeld zeven instellingen voor hoger onderwijs uit alle delen van Europa. Met financiële steun van de programma's Erasmus+ en Horizon 2020 bevorderen zij de kwaliteit, het inclusieve karakter en het internationale concurrentievermogen van het Europees hoger onderwijs. 

Het initiatief van de Europese Commissie is onder meer bedoeld om de mobiliteit van studenten en onderwijsmedewerkers te vergroten (studenten kunnen bijvoorbeeld een diploma behalen door studies in verschillende EU-landen te volgen). In totaal is een budget van maximaal 287 miljoen euro beschikbaar. 

Dit unieke initiatief van de Europese Commissie (in het kader van het Europese subsidieprogramma Erasmus+) werd in samenwerking met EU-lidstaten, studentenorganisaties en hogeronderwijsinstellingen ontwikkeld, en draagt bij aan een gezamenlijke Europese onderwijsruimte. 

The COVID-19 pandemic has shown that deeper cooperation across borders, disciplines and cultures is the only way to recover from the crisis and to build resilience. These European Universities are a key building block for the European Education Area. Mariya Gabriel, Eurocommissaris Innovatie en Jeugd