Skip naar content
Nederlandse deelnemers tijdens een TCA voor VE in het Griekse Corfu

“Meer kennis en een uitbreiding van je Europese netwerk”

Van 13 tot en met 15 september vond de TCA ‘Accreditatie in het veld van de volwasseneneducatie’ plaats op het Griekse eiland Corfu. Ruim 60 deelnemers uit verschillende Europese landen kwamen bijeen om te leren over de Erasmus accreditatie.

Volwasseneneducatie

Programma

Het doel van de TCA was om deelnemers te leren hoe ze een accreditatieaanvraag van goede kwaliteit voorbereiden. Zo waren er presentaties over de Erasmus accreditatie en de Erasmus Quality Standards. Heel praktisch werd vervolgens in groepen aan een fictieve aanvraag gewerkt. De deelnemers presenteerden deze aan het eind van de TCA en kregen feedback van medewerkers van Nationale Agentschappen uit verschillende landen.

Ook werden de deelnemers met voorbeelden geïnspireerd; de Griekse Nationale Bibliotheek vertelde over de mobiliteitsprojecten die zij onder hun accreditatie uitvoeren.

Nederlandse deelnemers over de TCA

Vanuit Nederland reisden drie deelnemers af naar Corfu: Arine Huijboom (Netwerkpro), Monique Alberts (Koninklijke Bibliotheek) en Sjoerd Sijsma (Menea). Wat haalden zij uit de TCA?

Arine: “Dankzij de TCA is het concept ‘Accreditatie’ een stuk duidelijker. Ik snap nu voor wie het bedoeld is en wat het je organisatie oplevert. Inhoudelijke discussies hielpen goed bij het maken van keuzes voor een eigen aanvraag.”

Monique: “Door deze TCA is de accreditatieprocedure voor mij meer gaan leven. Ik ben meer gemotiveerd geworden om een accreditatieaanvraag in te dienen en heb ook mijn afdelingshoofd enthousiast gemaakt voor een accreditatieaanvraag! Daarnaast heeft het me nieuwe contacten opgeleverd. Denk aan mogelijke projectpartners voor Europese projecten, maar ook de Nationale Bibliotheek van Griekenland, een instelling die al een succesvolle accreditatieprocedure heeft doorlopen en waar de Koninklijke Bibliotheek voorheen nog geen contact mee had.”

Sjoerd: “Dankzij deze TCA is de accreditatieprocedure geen theoretische exercitie meer, maar heb ik inzicht, begrip en enthousiasme voor het onderwerp gekregen. De voorbeelden van voorgangers en het delen van ervaringen rondom Erasmus+ projecten hebben mij geholpen inzicht te krijgen in het waarom en hoe van een accreditatie.”

Naast alle inzichten die verkregen zijn, waren alle drie de deelnemers het eens over de waardevolle contacten die gelegd zijn. Europese contacten om ofwel mee samen te werken, of om vragen aan te stellen en te leren van hun eerdere ervaringen.

Om deze redenen wil jíj een TCA volgen

We vroegen de Nederlandse deelnemers: waarom raad je anderen aan om deel te nemen aan een TCA?

  • Het levert je meer kennis op en een uitbreiding van je Europese netwerk.
  • Je ervaart letterlijk wat het betekent om Europees samen te werken.
  • Het is waardevol als je twijfelt of de inspanning van een aanvraag voor Erasmus+ subsidie opweegt tegen het resultaat.

En één tip, wanneer je je hebt aangemeld voor een TCA: zorg dat je je vooraf verdiept in de andere deelnemers en organisaties. Dit kan je veel winst opleveren bij het netwerken. 

Op de agenda

Heb je interesse gekregen in het volgen van een TCA? Bekijk de volledige TCA agenda hier.