Skip naar content

Laat zien wat je kunt met Europass!

Wist je dat vrijwilligers ook gebruik kunnen maken van Europass? Zo kunnen deelnemers aan mobiliteitsprojecten (KA1) bijvoorbeeld een Europass Mobiliteit (voor vrijwilligers) ontvangen. Dat is een document waarin staat wat iemand geleerd heeft gedurende een periode van vrijwilligerswerk. Hierin staat ook welke ontwikkeling diegene heeft doorgemaakt. Vrijwilligers kunnen dit bijvoorbeeld toevoegen aan hun cv en de Europass opslaan in de online Europass bibliotheek.

Volwasseneneducatie

Wat is Europass precies?

Europass is een gratis online tool voor scholieren, studenten, werkenden en werkzoekenden die op zoek zijn naar een baan of opleiding. Dat kan zowel in het buitenland zijn (Europa), maar ook in Nederland kun je Europass goed gebruiken. Europass is actief in meer dan 30 landen. Ieder land heeft een eigen Nationaal Europass Centrum (NEC). Het NEC NL is gevestigd bij DUO. In Nederland bestaat Europass uit een consortium van acht organisaties uit het onderwijs- en het arbeidsbemiddelingsveld.

Waarom Europass inzetten voor je vrijwilligers?

Monique Leegte, adviseur Europass bij DUO, vertelt: ‘De impact van het behalen van een Europass-document is groot. De vrijwilligers zijn vaak heel trots dat ze het document ontvangen. Ze kunnen aan familie en vrienden laten zien wat ze hebben gedaan en geleerd, maar ook voor (toekomstige) werkgevers is het een handig hulpmiddel. Zij weten zo precies welke kennis en vaardigheden iemand heeft opgedaan.

Europass: laat zien dat je je vrijwilligers waardeert!

‘Iedere organisatie kan gratis gebruik maken van Europass. Je laat zien dat je je vrijwilligers waardeert en dat je trots op ze bent,’ zo vertelt Monique. Zij ziet in de praktijk terug dat een Europass vaak een stimulans is voor het zelfvertrouwen van vrijwilligers. ‘En aan de jongeren of vrijwilligers zou ik willen zeggen: Vraag altijd om een Europass! Je kunt zo eenvoudig laten zien wat je kunt.’

Meer weten?

Heb jij bij Erasmus+ een aanvraag lopen binnen bijvoorbeeld de sector volwasseneneducatie? En zijn hierbij ook vrijwilligers betrokken? Bekijk dan hoe je aan de slag kunt gaan met Europass op de website van Europass. Heb je een vraag over Europass? Stuur dan een mail naar info@europass.nl.